Som en trollerihatt

Krönika 6 nov 2014
Dela artikeln

I veckan har Malmö högskola sin promotionshögtid. Då promoveras hedersdoktorer och doktorer efter avlagda prov och professorer installeras vid sitt lärosäte.

Vid promoveringen utdelas tre insignier till de nyblivna doktorerna: hatten, ringen och ett diplom.

Hatten är en symbol för frihet.

Ringen är den eviga trohetens symbol. I detta fall trohet till vetenskapens ideal. Den som delar ut ringen brukar ibland vänligt påpeka att trolovningsringen dock ska bäras närmast hjärtat. Det finns gränser för troheten mot vetenskapens ideal.

Diplomet slutligen är det yttre tecknet som stadfäster värdigheten. Ibland tänker jag att doktorshatten är som en trollerihatt; ur den kan en oanad framtid trollas fram.

För den som kan, vågar och vill.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch