Jag sitter på parkett och tar del av öppningsföreläsningen på EAO:s* årliga vetenskapliga kongress, denna gång i Lissabon, med omkring 5 000 deltagande tandvårdspersonal och utställare.
Det är professor Kamal Mustafa från Bergen i Norge och professor Mariano Sanz från Madrid i Spanien som fångar publikens intresse med ett hett tema: stamceller. Kamal Mustafa leder en stor internationell forskargrupp med fokus på att skapa ny benvävnad med hjälp av stamceller. Mariano Sanz, mycket välkänd parodontolog, ansvarar för de kliniska multicenterstudier på människa som pågår sedan en tid.
Bendefekter är fortsatt en stor utmaning i kliniken. Vävnadsteknik (tissue engineering) har utvecklats som ett tvärvetenskapligt område för att återskapa förlorad vävnad och anses ha en enorm potential att förbättra och ersätta nuvarande metoder. Stamceller ses som ett realistiskt alternativ till bentransplantat. Nu prövas 3D-printade klätterställningar som stöd för framgångsrik benregeneration.
På forskningsfronten tilldrar sig kopplingen mellan benbildande och benresorberande celler stort intresse. Kunskapen mellan immunsystem och benbiologi, som kallas osteoimmunologi, är särskilt intressant när det gäller hur olika celltyper påverkar benuppbyggnad respektive resorption.
Å ena sidan känns kliniken inom räckhåll.
Å andra sidan hopar sig nya, obesvarade frågor. Vi är nog många som framför oss ser de katastrofala kliniska försök som gjordes med stamcellsbeströdda, konstgjorda luftstrupar. Föreläsningarna här ger dock en bild av seriös forskning via cellkulturer, vävnadsstudier, djurförsök och nu välkontrollerade försök på människa. Men det är ännu inte klart för allmän klinisk tillämpning. Långt därifrån.
*EAO: European Association for Osseointegration