Stamceller och benregeneration

Krönika 10 okt 2019
Dela artikeln

Jag sitter på parkett och tar del av öppningsföreläsningen på EAO:s* årliga vetenskapliga kongress, denna gång i Lissabon, med omkring 5 000 deltagande tandvårdspersonal och utställare.

Det är professor Kamal Mustafa från Bergen i Norge och professor Mariano Sanz från Madrid i Spanien som fångar publikens intresse med ett hett tema: stamceller. Kamal Mustafa leder en stor internationell forskargrupp med fokus på att skapa ny benvävnad med hjälp av stamceller. Mariano Sanz, mycket välkänd parodontolog, ansvarar för de kliniska multicenterstudier på människa som pågår sedan en tid.

Bendefekter är fortsatt en stor utmaning i kliniken. Vävnadsteknik (tissue engineering) har utvecklats som ett tvärvetenskapligt område för att återskapa förlorad vävnad och anses ha en enorm potential att förbättra och ersätta nuvarande metoder. Stamceller ses som ett realistiskt alternativ till bentransplantat. Nu prövas 3D-printade klätterställningar som stöd för framgångsrik benregeneration.

På forskningsfronten tilldrar sig kopplingen mellan benbildande och benresorberande celler stort intresse. Kunskapen mellan immunsystem och benbiologi, som kallas osteoimmunologi, är särskilt intressant när det gäller hur olika celltyper påverkar benuppbyggnad respektive resorption.

Å ena sidan känns kliniken inom räckhåll.

Å andra sidan hopar sig nya, obesvarade frågor. Vi är nog många som framför oss ser de katastrofala kliniska försök som gjordes med stamcellsbeströdda, konstgjorda luftstrupar. Föreläsningarna här ger dock en bild av seriös forskning via cellkulturer, vävnadsstudier, djurförsök och nu välkontrollerade försök på människa. Men det är ännu inte klart för allmän klinisk tillämpning. Långt därifrån.

*EAO: European Association for Osseointegration

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch