Svårt ge råd utan evidens

Krönika 20 okt 2016
Dela artikeln

För någon dag sedan slutade en stor internationell odontologisk konferens. Nästan 4 000 deltagare från mer än 60 länder deltog.

I en av många samtidigt pågående sessioner får vi ta del av en fallpresentation. En internationell expertpanel bidrar sedan med sina terapiförslag.

Det finns inte en gemensam enkel lösning på patientens odontologiska problem.

Experterna redovisar sina olika tankar och förslag. Och jag tänker att ett liknande fall ska kanske en allmäntandläkare hantera, som ett bland många kliniska vardagsproblem.

Det finns ingen självklar evidens att luta sig emot.

Klinisk erfarenhet och klokskap är bra tillgångar, men det finns inte en given rätt terapi.

En reflektion jag gör, bland många, är en undran hur vi med panelens samlade kunskap bäst kan stödja våra kolleger i deras kliniska vardag. Jag har inget enkelt svar.

Kanske du som läser har nåt förslag?

En japansk kollega kommer fram till mig och ställer en fråga, som förföljer mig ännu: ”Om ni nu höjer åldersgränsen för fri barn- och ungdomstandvård till uppåt 25 år, är det fortfarande pedodontispecialisten som ska ta hand om specialistbehoven i denna grupp?”

Jag blir svaret skyldig, och klurar fortfarande på frågans djupare innebörd.

Först var jag också fundersam över den initierade frågan, men kom på att frågeställaren var en av de många utländska tandläkare som vidareutbildats i Sverige och sedan återvänt till sitt hemland.

Flera av de frågor jag får ger intryck av att många ser Sverige som ett föregångsland inom odontologi.

Är det så, eller var det så?

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch