Svårt nå ut om risker

Krönika 4 nov 2021
Dela artikeln

Det går inte att blunda eller slå dövörat till. Klimatkrisen kommuniceras som något som riskerar mänsklighetens överlevnad. Den globala uppvärmningen på en och en halv grad är en del av katastrofscenariot. Eller är det två graders temperaturökning som gäller, kanske? Hur mycket ökar risken med en extra halv grad? Hur är det möjligt att kommunicera detta budskap på ett begripligt sätt? Vår normala uppfattning om några graders skillnad kanske inte är någon bra referens för detta undergångsperspektiv.

Kanske har någon rent av hört talas om risker under pågående pandemi. Hur hög är risken att drabbas av biverkningar efter vaccinering? Och hur mycket högre är risken för den ovaccinerade att drabbas av allvarliga komplikationer och att dö i förtid?

I vår professionella värld kanske riskbedömningen av att genomföra, eller avstå, vissa behandlingsåtgärder ger mindre dramatiska alternativ. Sällan liv eller död. Men icke desto mindre ska ju risken kommuniceras. Hur stor är risken för en nervskada vid implantatbehandling i underkäkens molarregion? Och hur stor är risken att implantatet förloras? Om risken poängteras mycket kraftfullt kanske patienten väljer att avstå, även från en mycket väl motiverad åtgärd. Och omvänt: om risken undervärderas och olyckan är framme, hur hanteras då eventuella brister i att kommunicera risken för behandlingskomplikationer?

Undrar just vad vi kan lära av hur risk kommuniceras inom andra områden? Eller så behöver vi kanske alla bli bättre på detta område.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi vårat system. Kontakta webbredaktören om du fortfarande har problem att logga in om ett dygn.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch