Svidande kritik som skakar om

Krönika 26 aug 2019
Dela artikeln

Mitt i högsommarvärme och semestertider – den 20 juli – publiceras två artiklar och en ledare i en av världens högst ansedda medicinska vetenskapliga tidskrifter: Lancet, Volym 394, (Peres MA et al, ”Oral diseases: a global public health challenge” och Watt RG et al, ”Ending the neglect of global oral health: time for radical action”).

Det är milt uttryckt en svidande kritik mot tandvården, tandläkarorganisationer, odontologiska vetenskapliga organisationer, globala hälsoorganisationer som WHO och FN och mot industrins påtryckningar. Det är skakande läsning som bör ge anledning till reflektion och förhoppningsvis också handling. Kanske behöver vi en tandvårdens Greta Thunberg?!

Ett citat ur första artikeln (min bearbetade översättning): ”Sjukdomar i munnen är ett eftersatt område, som sällan prioriteras i hälsosammanhang. Oral hälsa och tandvårdsprofessionen har kommit att isoleras och marginaliseras från huvudinriktningen inom utvecklingen av hälsoriktlinjer och hälsovårdssystem.

Nuvarande modell för tandbehandling och klinisk prevention påverkar inte alls den globala bördan av orala sjukdomar …

Tandvården möter inte behoven hos stora delar av befolkningen (inte heller i rika länder) och fokuserar alltmer på estetiska lösningar och drivs av lönsamhetsbegär och konsumenttryck. En radikalt annorlunda inriktning är nödvändig för att tackla den globala utmaning som orala sjukdomar utgör.”

För den som är intresserad av att själv läsa artiklarna är det inte alldeles enkelt. Förlaget som publicerar Lancet bojkottas av universitetsbibliotek i stora delar av världen på grund av en pågående konflikt om ekonomisk ersättning till utgivaren.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.