Tack för den här tiden

Krönika 18 aug 2016
Dela artikeln

Tandläkare med utländsk bakgrund är en viktig resurs vid behandling av flyktingar.

Exakt hur stor betydelse tandläkaren kan ha visar 30-åriga Amal Ali, en av få svenska tandläkare med somaliska rötter.

De senaste åren har hon arbetat på en klinik i Oslo som tar emot många somaliska patienter. Vissa av dem har till och med bett att få ta med sina döttrar till kliniken, bara för att visa dem att en kvinna med somalisk bakgrund faktiskt kan bli tandläkare i ett nordiskt land.

Förutom att hjälpa flyktingarna med deras tänder, fungerar Amal Ali som en inspirationskälla för dem, enbart i kraft av att vara sig själv. Vi är glada över att kunna publicera en stor intervju med henne på sidorna 26–30.

Nästan alla är i dag överens om att tandvården och sjukvården behöver integreras bättre. En som tagit saken i egna händer är tandläkaren Magnus Fritzell i Stenungsund. Förutom tandvård erbjuder han sina patienter blodtrycks-, blodsocker- och benskörhetsmätningar, och den lokala vårdcentralen har ställt upp med utrustningen. Läs vår intervju med Magnus Fritzell på sidorna 8–12.

Det här blir mitt sista nummer av Tandläkartidningen. Nu är det dags att välkomna tidningens nya, ordinarie chefredaktör Hilda Zollitsch Grill, som tar över rodret här på redaktionen från och med nästa nummer.

Hilda kommer närmast från tjänsten som redaktör på Fysioterapi, Fysioterapeuternas förbundstidning. Tidigare har hon medverkat i Tandläkartidningen på frilansbasis. Dessutom är hon tandläkare i botten.

En intervju med Hilda om hur hon ser på sitt nya jobb finns att läsa på tandlakartidningen.se.

Med detta vill jag tacka så mycket för den här tiden! Jag har lärt mig massor, inte minst om min egen mun, och jag kommer att sakna tandläkarvärlden.

Jag hoppas dock få medverka i tidningen på andra sätt även framöver.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch