Tack och gott slut!

Krönika 21 dec 2017
Dela artikeln

Du håller nu i årets sista nummer av Tandläkartidningen. Jag vill passa på att tacka för att du läst oss under året och hoppas förstås att du fortsätter göra det även nästa år. Läsarundersökningen vi gjorde tidigare i år visar att du lägger en förhållandevis stor del av din mediatid på oss. Det är vi stolta över och något vi verkligen vill leva upp till.

När jag skriver detta har det årliga förbundsmötet just genomförts. I motsats till förra årets möte, som präglades av ekonomiska frågor och ifrågasättanden i kölvattnet av de underskott som då hade uppdagats, var det denna gång väldigt få frågor och inlägg från ombuden. Allt klubbades utan diskussioner, och lite förvånande var det att ingen enda motion inkommit till förbundsmötet. Det är ju medlemmarnas möjlighet till påverkan. Men lugnet följer kanske av att ekonomin nu stadigt verkar gå åt rätt håll, att kursverksamheten precis ska rulla igång i en ny organisation och att förbundsstyrelsens mandatperiod löper ett år till.

Lugn är väl annars inget man förknippar med december, julfridens månad. Jag brukar tjuvlyssna på bussen och så här års är samtalen förvånansvärt lika varandra: Vem firar ni med i år, då? Hur gör ni med klappar? Ska du laga all mat själv?? Nä, vi åker först till min pappa och hans nya, sen till sambons syrra med familj, sen på juldagen brukar vi … och så vidare. Egentligen är det tiden före jul som är det finaste i kråksången, tycker jag som gillar mörkret och ljusen. En lämplig tid för läsning.

Så varsågod, i det här numret skriver vi om kunskapsprovet för utlandsutbildade tandläkare, som nu korrigeringsrättats. Nu strömmar i stället anmälningarna in till JO och DO från sökande som anser sig missgynnade och felbedömda. JO handlägger som bäst de inkomna ärendena, vilket vi förstås kommer att följa upp. Liksom nästa provomgång som genomförs nu i december. Enligt Stein Björkman på Socialstyrelsen brukar det bara vara runt 25 procent av de sökande som klarar alla steg som krävs för att få svensk tandläkarlegitimation.

Vi har också träffat Bengt Franzon, välkänd privattandläkarprofil som bytt bana på äldre dar och forskar om det svenska tandvårdssystemet och hur det blev som det blev. Vi har också besökt Gottsunda, där man jobbar intensivt för att hitta kariesriskbarnen redan som tvååringar.

Jag hoppas du får den jul du önskat dig! Och från oss alla på redaktionen till er alla önskar vi Gott Nytt År!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch