Tandläkaren som mötte Obama

Krönika 26 sep 2013
Dela artikeln

Om ett år är det val. Upp med handen alla som tror att tandvården får något större utrymme i debatten.

Och ändå handlar det årligen om runt 22 miljarder kronor, kostnad för stat, landsting, medborgare ihopslaget. Det kan tyckas vara en rätt ansenlig summa. Men visst, jämfört med sjukvård eller skola, som årligen kostar cirka 200 miljarder vardera, är det inte så mycket att komma dragandes med.

Om det är summan som förklarar att tandvården inte hamnar högt på politikens dagordning vet jag inte. Eller är det för att den inte i lika hög grad som andra välfärdstjänster är skattefinansierad? Man kan annars argumentera för att den just därför borde vara viktig för politiken. För vi vet att tandhälsa är ett område där klyftorna visar sig in på bara emaljen. Och vi vet att självfinansieringsgraden är en av anledningarna.

Nu känns det ändå som om det rör på sig lite när det gäller tandvård. Regeringen vill göra en översyn av tandvårdsstöd och högkostnadsskydd (mer om det på sidan 48), men är splittrad i sin syn på om tandvården ska inkluderas i hälso- och sjukvården. S, V och MP är för detta och vill också ändra tandvårdsstödet. Läs om var partierna står i olika tandvårdsfrågor i detta nummer, där du också får möta två av landets allra populäraste kommunalråd. Båda har bakgrund i tandläkaryrket. Vilka de är? Kolla på sidan 44.

Är kanske tandläkarbakgrund ett recept för politisk framgång? Det finns mer som talar för det.

Efter Barack Obamas vansinnigt välbevakade besök i Stockholm vinkade sex av Sveriges ministrar av honom vid avfärden från Arlanda. Samtliga var kvinnor, en var tandläkare: handelsminister Ewa Björling. Hon var dessutom på möte med presidenten och hans följe dagen före.

Att möta och vinka av världens mäktigaste når väl inte riktigt upp till att äta middag med honom, som de nordiska statscheferna fick göra. Men det måste ändå vara att befinna sig hyfsat nära politikens nirvana.

Nu har en tandläkare varit där. När når tandvårdsfrågorna den allra högsta politiska nivån?

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch