Tandläkarväder

Krönika 14 aug 2014
Dela artikeln

Vi tolkar omvärlden på olika sätt. Sannolikt betyder tandläkarväder något helt annat för Lars Winnerbäck än för mig. Jag misstänker starkt att han inte menar väder för tandläkare utan snarare att tandläkare förknippas med väder, uppenbarligen gråvita skyar och inte en lysande sol från en klar himmel.

Den beskrivningen borde vi kunna tåla. Den är trots allt mycket mer aptitlig än en bottenfrusen Mälare i februari. Det gäller att se till att man nämns i rätt låttext.

Lediga sommardagar ger tid för läsning, särskilt om molnen skymmer solen och regnet hänger i luften. Dessutom är grannens ettriga terrier aningen tystare när det regnar. Eller så beror det på att man släpper in honom i huset endast vid oväder. Jag vet inte så noga.

Men sommaren blev varken speciellt kall, disig eller regnig. Hunden skällde vidare och dessutom har grannarna köpt en megafon för att kunna ropa in alla fem barnen.

Alltså blev det inget vidare läsarväder. Många av de böcker och artiklar som troget väntat på en mer typisk svensk sommar ligger kvar på skrivbordet.

Jag har svårt att koncentrera mig när temperaturen ligger kring 30-strecket. Precis som jag helst inte vill äta i solen. Värmen får förnuftet att gå på sparlåga och mina smaklökar att ta ledigt. Det kanske finns någon diagnos för ett sådant beteende och måhända har Winnerbäck även diktat om sådana manér. Men trots alla högsommarengagemang öppnade sig dock några tillfällen för läsning.

Tidningen Filter kom i somras med ett specialnummer om framtiden, ett perspektiv vi inte kan bortse från och där korrekta förutsägelser kan ha ett stort värde.

Marknaden för framtidsexperter tycks öka. Man erbjuder prognoser långt in i framtiden, inte minst inom finansmarknaden. Men hur pålitliga är dessa?

I en läsvärd artikel ifrågasätts möjligheterna att kunna ta fram tillförlitliga förutsägelser. Möjligen gör man det väl lätt för sig genom att plocka historiska exempel på missade förutsägelser, men de är om inte annat underhållande. Exempelvis den berömda ekonom som förutsåg permanent höga börskurser bara en vecka före Wall Streetkraschen 1929 eller den politiska rådgivare som 2003 var säker på att ett stort torg i Bagdad skulle bli uppkallat efter president Bush.

Ibland är det inte så dumt med lite tandläkarväder.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch