Tandvården tål granskning

Krönika 11 jun 2015
Dela artikeln

Jag misstänker att många av er såg ”Kalla faktas” granskning av tandvården och jag misstänker att flera av er blev upprörda. Med fog.

På vår webbplats finns en artikel med rubriken ”Tandvården kritiserar Kalla faktas granskning” –  det är nu den mest delade artikel vi någonsin publicerat.

Programmet innehöll hårda dragningar och en hel del oklarheter. Vilket är illa – och tråkigt. För ämnet är intressant och hade förtjänat en mer sakligt förklarande granskning.

Generellt sett är det bra att tandvården lyfts fram och granskas. Jag ifrågasätter inte en sekund att det är tufft och kan kännas orättvist för den som blir ”utsatt” (medieträning, någon?), men jag tvekar inte heller om att tandvården på det hela taget klarar en seriös granskning ganska bra.

Tandvården toppar nog inte nöjdhetslistan för intet, men det finns också en del att förbättra.

Så det behövs även mediegranskningar. Bra sådana. För jag tror att de också bidrar till förändring, förbättring, uppstyrning och skärpta rutiner. Vilket kommer patienterna till del.

Och på tal om att komma patienterna till del: Om den fria prissättningen ska leda till en fungerande konkurrens med reella valmöjligheter för patienterna behövs det bland annat mycket bättre pris- och kvalitetsjämförelser.

Om detta pratade Privattandläkarnas Lars Olsson i en paneldebatt på Privattandläkardagen häromveckan och sa att han tycker att det är pinsamt att tandvården är så dålig på denna front.

Det är inte svårt att instämma, sjukvården ligger långt före och jag minns gnölet från det hållet när man började prata om de jämförelser som i dag inte längre är en så kontroversiell fråga.

”Det kommer aldrig att gå, man kan inte jämföra vård, det blir orättvist, medierna kommer att använda det fel.”

Så lät det, jag tror att ni känner igen det, men nu finns i alla fall en del jämförelser på plats och gör det möjligt för allmänhet och medier att ställa frågor till dem som kanske inte riktigt håller måttet. Gissa om det bidrar till att en förändringsprocess kommer igång.

Visst är det svårt att jämföra, visst kan det bli orättvist och nog drar medierna ibland lite väl långtgående slutsatser av materialet – men någonstans måste man börja.

Men först börjar det väl bli dags att njuta av sol och värme. Nästa nummer av tidningen kommer den 18 augusti.

Glad sommar!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch