Tänk som en kirurg

Krönika 10 maj 2019
Dela artikeln

Kungsträdgårdens blommande körsbärsträd får i dagarna all uppmärksamhet. Men jag har en annan favorit, ett stort magnoliaträd utanför redaktionens port här i Gamla stan. Så här års fylls det annars relativt anonyma trädets kala grenar av hänförande vackra, rosa blommor.

Magnolian ser ut som en tillfällig och lite överdriven dekoration där den står i sin blomsterprakt bland alla gamla stenhus och kullerstensgränder. Stora blommor på kal kvist. Som en sidenklädd gäst från ett annat land.

Trädets blomning är som ett förebud om vad som komma skall: Turistsflockarna har redan börjat tätna, restaurangerna höjer lunchpriserna med en tjuga eller två och priset på ”swedish fika” rusar i höjden på serveringarna. Men magnolian är gratis att beundra.

Vårens antibiotikatema fortsätter med del två. Precis som med körsbärsträden får antibiotikaresistensen mycket uppmärksamhet. Men det finns andra aspekter av antibiotikafrågan som också är värda att fundera på. I det här numret har vi flyttat lite av fokus till steget innan förskrivningen och vad man kan göra för att minska behovet av antibiotika.

Vi är alla kirurger – den tanken kan man ha med sig som tandläkare. Orden, lite fritt återgivna, kommer från Bodil Lund, själv käkkirurg och professor vid Bergens universitet och även verksam på Karolinska Institutet i Huddinge. Under vinjetten Metod på sidan 8 ger hon råd kring hur man förbygger komplikationer genom att tänka som en kirurg även vid vardagliga ingrepp som att avlägsna en visdomstand.

Bodil Lund har även varit koordinator för vårt vetenskapliga antibiotikatema och är medförfattare till flera av artiklarna i temat. I detta nummer handlar det bland annat om behandling av akuta dentala infektioner och om mikrobiologisk diagnostik.

I porträttintervjun får du lära känna färgstarka Eva Ljung, vd för Folktandvården Stockholm AB, lite mer. Vi har också intervjuat forskaren och parodontologen Margareta Hultin, som bland annat forskar om antibiotikaanvändning i samband med periimplantit. Även hon är medförfattare till vetenskapliga artiklar i antibiotikatemat.

Det har kommit ett par rapporter som visar att det skiljer lite i förskrivningsmönster mellan offentlig och privat tandvård och mellan olika regioner i Sverige. Vissa förklaringar finns till skillnaderna, och på sidan 20 kan du läsa mer om dessa.

Under vinjetten Klinik och praktik hittar du ett reportage från Uppsala där man framgångsrikt arbetar i team med att hjälpa mycket tandvårdsrädda patienter. Vet du förresten hur rädd din patient egentligen är? Vi kommer att återkomma till det i ett senare nummer.

Trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch