Tankar vid retroskopet

Krönika 23 aug 2011
Dela artikeln

Under några regniga sommardagar sitter jag i ett förråd i Malmö och går igenom efterlämnat material från en avliden kollega, vän och förebild. Det är många tusentals diabilder, prydligt instoppade i bildramar och arkivmappar.  En mer än fyrtioårig professionell karriär flimrar förbi. Och därutöver finns en del bildmaterial som ärvts av tidigare föregångare. Stora delar av parodontologins historia fram till nyligen och implantatverksamhet från flera decennier, fångat i små bildrutor. Det mesta ska kastas. En del ska sparas och förhoppningsvis så småningom bli tillgängligt via nätet i digital form. Det blir lite mer beständigt så, kanske nästan sparat för evigheten och framför allt lätt att nå för den som är intresserad.

 

Med blicken i retroskopet

En bild säger mer än tusen ord. Det betyder att också många ord och meningar snurrar runt i tankarna. Med blicken i retroskopet är det lätt att minnas sammanhang kring tillkomsten för många bilder.  Experimentella studier, medarbetare, patienter skymtar förbi. Somligt tydligare än annat, men det mesta kantat med glädje. Jag upplever också en känsla av tacksamhet över att ha fått vara en liten del i denna utveckling, denna professionella gemenskap med ökad kunskap och förbättrad patientbehandling. När jag lägger pussel med bilder från många olika mappar kan jag följa behandlingssekvenser och uppföljning för enskilda patienter, som sträcker sig över 25 år eller längre. Och åter påminns vi om, att med rätt behandling kan tänder och bett, som drabbats också av allvarlig tandlossning, bevaras och fungera väl under mycket lång tid. Ofta i patientens hela återstående liv. Det finns också exempel på där vävnadsförlust leder till ett anskrämligt estetiskt resultat och där ibland implantatbehandling, eller annan protetisk terapi, kan ge en mer tillfredsställande lösning. Det känns som att i allt detta material finns ännu möjlighet att göra kunskap, inte enbart för historieboken utan för dagens kliniska verksamhet. Kanske inte bara en möjlighet, utan också en skyldighet att ta vara på tillgängligt underlag.

 

I bakgrunden surrar radions P1 och jag lyssnar förstrött när jag plockar bland bilderna. En våldsam explosion mitt i Oslo. Ännu bara fragment av ofullständig information. Senare på kvällen framför tv:n flyttas fokus från bombattentatet vid regeringskvarteren i Oslo till ungdomarnas sommarläger på Utöya. Obegripligt fasansfullt. Under de närmaste dygnen klarnar bilden delvis av vad som verkar vara illdåd av en inhemsk norsk terrorist. Fortfarande är det förstås svårt att förstå vidden av detta trauma och tungt att tänka på den sorg och smärta som drabbar alla berörda och deras närstående. Våra tankar och vårt djupa deltagande går till vårt grannland Norge.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch