Tid för handling

Krönika 1 jul 2022
Dela artikeln

Något allvarligt är på väg att ske med svensk tandvård. Bristen på tandläkare sprider sig över landet, och på flera platser saknas resurser för revisionsundersökningar. Resultatet blir en negativ spiral där fler tandläkare lämnar dessa orter.

Samtidigt finns i till exempel Stockholm ett överskott på tandläkare, men tandläkarkåren är ung och mindre erfaren och som vanligt är det patienter med stora behov och begränsade resurser som hamnar sist i kön, både i städerna och på landsbygden.

Förslagen på både vad som behöver och inte behöver göras är många, men också protektionismen. Det står dock klart att lösningen inte kommer av sig själv och Sveriges befolkning borde faktiskt kunna förvänta sig en god tandvård i hela landet.

Text: Andreas Cederlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch