Till glädje i hängmattan

Krönika 4 jul 2019
Dela artikeln

Du har kanske precis som jag samlat på dig en hög tidningar på nattduksbordet, tidskrifter som du vill läsa noggrannare så fort du har lite mer tid?

I min hög ligger det några National Geographic där jag mest hunnit titta på bilderna eftersom de långa artikeltexterna kräver mer av mig och därför har lagts på vänt. I högen ligger också en EU-valbilaga jag aldrig hann läsa ordentligt, tidningar från branschkolleger och lite annat smått och gott.

Jag gissar att det i din hög också finns ett och annat nummer av Tandläkartidningen? En bekant släpar varje år troget med sig högen med sparade nummer till landet och hängmattan, och läser ikapp. Det tycker vi på redaktionen förstås är en bra idé, inte minst vetenskapsartiklarna är ju rena fortbildningen. Jag hoppas vi i sommar kan glädja även dig där i hängmattan.

I det här numret finns det gott om extra sommarläsning: Skrivartävlingen är avgjord och vinnarbidragen hittar du på sidan 74. Vi berättar också om Simon Bensow, på sin tid en odontologisk superstjärna, som år 1918 fyllde 90 år – en då mycket imponerande ålder – och fick sin karriär beskriven i Tandläkartidningen.

Så här ett par generationer senare känner vemodigt få av oss till hans namn, men man kan inte annat än beundra den sirliga, vördnadsfulla och artiga elegansen i dåtidens sätt att skriva, så långt från dagens fragmentariska sms-floder.

“Nu är det ju så att utveckling är oundvikligt och vem vet hur det ser ut på marknaden om ytterligare några år?”

På sidan 16 finns denna gång en ovanligt lång nyhetsartikel som handlar om tandvårdsbranschen som den ser ut 2019. På några få år har kedjorna etablerat sig och tandvårdslandskapet ser därmed ganska annorlunda ut.

Nu är det ju så att utveckling är oundvikligt och vem vet hur det ser ut på marknaden om ytterligare några år? Även på den offentliga sidan sker förändringar, om inte annat så för att bemästra bristen på tandläkare som lär bestå ett bra tag framöver.

En person som är djupt engagerad och involverad i tandvårdens framtid är Gunilla Swanholm, tandvårdschef i Uppsala och ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening, som vi intervjuat i Porträttet på sidan 28.

En annan spännande person är Michael Braian som du får träffa i Metodartikeln på sidan 8. Han använder mer än gärna digitala metoder och delar med sig av sina kunskaper i den egna Youtubekanalen – som är oberoende och sponsorfri.

Fortbildningstipset denna gång är de vetenskapliga artiklarna som handlar om kvalitetsregistret SKaPa och patient-relaterade utfallsmått, PROM, samt om kostnadsnyttoanalyser av munhälsofrämjande åtgärder.

Så varsågod, låt inte hängmattan vänta!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch