Till sist blev det av

Krönika 9 dec 2021
Dela artikeln

Riksstämman blev av till sist. ”Så roligt att vi kan träffas på riktigt igen”, var troligen den vanligaste inledningsfrasen på föreläsningarna under Odontologisk Riksstämma. Vi var nog alla ganska ovana, och kanske lite oroade vid tanken på att se och möta så många män­niskor på samma plats samtidigt. Det var dock inte trängseln, för det var faktiskt inte särskilt trångt, utan sorlet från de många glada besökarna som var ovant. Inte på ett oroande vis, utan mer som ett kärt återseende, ett återknytande till mänskligheten som flock. Att det låter så mycket om människor som möts hade jag glömt.

Det är bara att hålla tummarna inför vinterns smittkurvor och hoppas att folk som kan men ännu inte har vaccinerat sig tar sitt förnuft till fånga och gör det. Jag tycker det är svårt att förstå oviljan att skydda sig själv – och andra! – mot svår sjukdom och död när risken för det som ovaccinerad är så mycket större än risken för biverkningar från vaccinet.

En del av riksstämman upptogs av Etikdagen där temat visselblåsning låg helt rätt i tiden. I december börjar nämligen en ny lag om visselblåsarskydd att gälla. Att det krävs integritet och stort mod att blåsa i visslan när något känns fel tvekar nog ingen om, och att skyddet stärks är på tiden om vi vill ha utrymme för civilkurage. Vi har kartlagt hur det ser ut med visselblåsarskyddet i regionerna och några av tandvårdskedjorna inför att den nya lagen träder i kraft, det kan du läsa om på sidan 34.

Hur det stod till med visselblåsandet i forntiden vet vi ju förstås inget om – var det vasspipor eller bara arga grymtningar? – men att de tidiga homo sapiens umgicks med neandertalare vittnar en ensam molar om. Läs det spännande reportaget om detta grottfynd i Bulgarien på sidan 8.

Rasism som vi känner den i dag är säkert inget nytt i mänsklighetens historia, den fanns nog redan under den bulgariska grottans glansdagar. Hur den ser ut i dag, ofta subtil men ibland också högst kränkande och uttrycksfull, fick vi exempel på när Dagens Nyheter granskade vårdgivares hantering av önskemål om viss etnicitet när det gäller vårdkontakter. Vi har intervjuat forskaren Sarah Hamed om hennes forskning om just detta. Du hittar artikeln på sidan 40.

Vetenskapsartikeln på sidan 48 berättar om pandemins inverkan på tandvårdsåtgärderna inom nödvändig tandvård/hemtandvård i Region Skåne, och så bjuder vi förstås på lite smått och gott från riksstämman, det svepet hittar du på sidan 16.

Jag önskar dig en riktigt god jul, med extra lästid! En julhälsning från hela redaktionen hittar du längst fram i tidningen.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch