Till strid mot sockret

Krönika 5 jul 2018
Dela artikeln

De’ ska va’ gamla låtar, såna som de gjorde förr. Nånting glatt, nånting enkelt, så att alla hänger me’.” Minnesgoda läsare kanske minns radioprogrammet Kavalkad där man spelade gamla hits från de tre topplistorna på Sveriges Radio på 1960- och 70-talen. Family Fours signaturmelodi, som gick ut i etern varje måndagkväll klockan halv sju, var en bra innehållsbeskrivning för programmet.

Nu har vi inte suttit och spelat gamla melodier på kansliet för att få inspiration i arbetet, men att plocka upp något man gjort förut och göra det igen, det kan ibland vara väldigt rätt. Inte minst när man tittar på det framgångsrika opinionsarbete som förbundet för några år sedan drev i kampanjen Tandläkare mot godis och läsk. Förbundet lyfte då sockerfrågan på en bred nivå.

Det var, som vi såg i undersökningar, vanligt att man sålde godis och läsk i skolan samtidigt som man pratade om hälsa och kost. Exponeringen av sötsaker på förskolor var också oroande. Det blev ett dubbelt budskap: Tala om hälsa men erbjuda sjukdom.

Men hur ser det ut nu, tio år senare? Blev det en varaktig förbättring eller är vi tillbaka på startläget? Hur ser det ut i dagens skolkafeterior, hur hälsosamt är sortimentet? Behöver vi, som man gjorde i Kavalkad, ta fram en gammal vinnare och anpassa den till dagens situation?

Ja, det är nödvändigt! Vi måste lyfta fram sockerfrågan igen. På bred front. Vi ser nämligen tydliga signaler på att utvecklingen går åt fel håll: Att karies ökar hos barnen igen, efter en lång tid av nedgång, är en mycket tydlig varningssignal. Det visar siffrorna i Skapa (Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit). Erosionsskador av sötade drycker är ett problem som bara växer, med omfattande skador och förstörd emalj på stora ytor i munnen. Generella hälsoproblem, som fetma, ska vi inte heller glömma.

Tittar vi i våra livsmedelshallar har inte exponeringen av lösgodis och kolsyrade drycker bredvid kassorna blivit mindre än den var för tio år sedan. I tv-reklamen matas vi med bilder av lyckliga barn som får choklad. De barn jag möter som fått chokladen är ofta inte alls lyckliga efteråt utan tvärtom, ganska ledsna. Och överraskade över att de fått karies av chokladen. Är det ett nödvändigt lidande? Nej! Tandvärk är grymt för den som drabbas.

Sockerkonsumtion och karies, sambanden är tydliga. Den munhälsa man har med sig från barndomen tenderar att följa med resten av livet. En dålig munhälsa innebär en dålig livskvalitet. Kan vi hjälpa barn att få goda kostvanor med sig in i vuxenlivet är mycket vunnet, inte bara vad gäller tänderna.

Att minska sockrets skadeverkningar är följaktligen en viktig fråga för Sveriges Tandläkarförbund. Jag hoppas och tror på ett samarbete med andra vårdprofessioner även den här gången. Det är det bästa sättet att åstadkomma tyngd i budskapet.

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch