Tro och trista fakta

Krönika 8 okt 2020
Dela artikeln

De varma vindarna denna vackra höst är en skön motvikt till pandemins isande framfart. Just som det tycktes lugna sig lite på den så kallade platån börjar monstret röra på sig igen. Men det är otroligt hur fort man vänjer sig vid detta nya. Kören ses och sjunger ”på riktigt”, med visir av mycket tveksamt hemmasnitt. Men mina invändningar, hämtade från förra numret av Tandläkartidningen där vi skrev om en sammanställning som gjorts om munskyddseffekt, ekar tomt och står sig slätt mot argument som ”jag tror ändå på att det funkar”. Vad gör man? Jag konstaterar att det är svårt att argumentera mot fake news med trista fakta, håller avståndet, försöker se glad ut och tvättar händerna. Hur gör du, tar du trots allt fajten?

I denna utgåva bjuder vi på en Metod-artikel om trauma där vi intervjuar Lars Andersson, ett världsnamn inom dental traumatologi. Vi berör också den begynnande avtalsrörelsen en smula, och berättar hur tandvården i gränstrakterna mot Norge och Finland fungerat under pandemins nedstängningar.

I porträttintervjun denna gång möter du Clas Oscarsson som är mycket aktiv inom SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, och ännu efter ett långt yrkesliv drivs av viljan att lära mer.

Någon gång per år brukar Etikkommittén skriva en krönika i Tandläkartidningen, och den här gången handlar den om gränslandet mellan systematiskt fusk och den inom tandvården relativt nyupptäckta organiserade ekonomiska brottsligheten. Var går gränsen, och behövs kanske en tydligare etisk kompasstrimning redan tidigt i utbildningen? Ämnet behandlas också under ett seminarium på årets digitala riksstämma.

Hypnos förknippas kanske av en del med svängande pendlar och märkliga beteenden, men det har använts länge och seriöst inom tandvården för att hjälpa patienter till djup avslappning. Under vinjetten Klinik & Praktik på sidan 46 berättar vi mer.

I förra numret intervjuade vi Matti Sällberg om vaccinutveckling, i det här numret får du träffa hans fru, Margret Sällberg Chen, som framgångsrikt forskar om sambandet mellan cancer och munbakterier. Bläddra fram till Forskaren på sidan 52.

Som alltid har vi vetenskapligt material, denna gång handlar det om en metod att skapa keratiniserad gingiva i anslutning till implantat efter tumörresektion och rekonstruktion med mikrovaskulär fibulalambå. Tyckte du som jag att det var svårt att hänga med finns hela artikeln på sidan 60.

Som vanligt hoppas jag du hittar intressant läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch