Tungt skäl för trumpen min

Krönika 23 feb 2017
Dela artikeln

Nationalencyklopedins ordbok är en guldgruva. Där kan man läsa att den som är ”trumpen” är butter och missnöjd, ofta på grund av något som upplevs som en oförrätt. ”Trumpen” förekommer i fornsvenskan redan före 1520, då med betydelsen ”tung, trög man”.
Detta leder osökt tankarna till en nyinstallerad amerikansk president. Och var i allsin dar finns kopplingen till vardagens tandvård?  Just nu känns ökande faktaresistens och begränsad internationell rörlighet som ett tydligt hot, både för forskning och klinisk verksamhet.

Nyligen införde Donald Trump selektiva resebegränsningar till USA. Visum från sju namngivna länder är inte längre godkända för inresa till landet. Vi vet ännu inte hur begränsningarna kommer att praktiseras på sikt. Klart är emellertid att detta redan skapat problem och oro inom forskarvärlden, även inom odontologin.

I helgen tog en ung, mycket lovande doktorand inom tandvårds-området kontakt med mig. Han bad om ett råd. Eftersom hans pappa kommer från ett av de länder som nu berörs av restriktioner, har han dubbelt medborgarskap. Både svenskt och utländskt. Det betyder att det är osäkert om han kommer att tillåtas resa in i USA. Han var orolig eftersom han har en forskningsrapport som valts ut för presentation vid den årliga stora internationella forskarkongressen inom odontologi, IADR – International Association for Dental Research, med möte i San Francisco nu i mars. Biljetter, hotell, kongress – betalt och bokat. Viktiga resultat skulle presenteras för en internationell forskarvärld, för första gången av en mycket lovande ung svensk forskare. Det sorgliga rådet: Stanna hemma. Ett gott skäl att känna sig trumpen.

Björn Klinge, vetenskapsredaktör

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch