Unga behöver jämnåriga kolleger

Krönika 6 sep 2012
Dela artikeln

Det måste vara knepigt för landstingen i norra Sverige att konkurrera om nya tandläkare när kollegerna i söder kommer på värvningsresa till tandläkarhögskolan i Umeå. Vad lockar man med för att få folk att stanna i norr? Jag är säker på att de har ett knippe smakliga morötter att erbjuda, för frisk luft kan inte gärna räcka.

Ändå är det en rätt etablerad uppfattning att snart sagt varenda nyutexaminerad tandläkare i Umeå ger sig av direkt, till och med under utbildningen. Vi beslöt oss för att söka upp en nybliven tandläkare som har stannat i Västerbotten för att höra vad som fått honom till det. (Det visade sig att en fjärdedel av hans kursare faktiskt arbetar i Västerbotten.)

En viktig trivselfaktor är att han har en jämnårig kollega på kliniken, säger han. Unga tandläkares känsla av trygghet styrs troligen inte bara av hur många erfarna kolleger de har i närheten utan också av att det finns någon ung förstående kollega där. De äldre kollegerna har man för de goda råden medan de jämnåriga får stå för empatin när man känner sig osäker. Här kan du läsa om Fredrik Annerud i Vännäs.

När min pappa hade avlidit på sitt nittioförsta år gjorde jag som alla anhöriga: meddelade Skatteverket, banken, föreningar och andra som behövde veta vad som hänt. När jag kom till hans tandläkare svarade tandsköterskan att min pappa själv hade bett att få bli struken ur deras rullor ett halvår innan han gick bort. Han var helt klar i knoppen men svag i kroppen och måste ha tänkt att eftersom han aldrig skulle orka ta sig till tandläkaren var det lika bra att avsluta den kontakten. Att han kunde få både mobil hårvård och mobil fotvård på äldreboendet visste han, men det föll honom aldrig in att efterfråga något sådant som mobil tandvård.  Det hade ingen talat med honom om.

I det här numret avslutar vi serien Munhälsa hela livet med ett reportage från ett äldreboende i Stockholmstrakten där de äldre känner till och utnyttjar sina rättigheter. Vi intervjuar också Tandläkarförbundets ordförande Gunilla Klingberg eftersom just värnandet om äldres munhälsa är en av förbundets hjärtefrågor.

 

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch