I väntan på grön gubbe vid ett övergångsställe hann jag avlyssna ett samtal mellan två yngre kvinnor. »Jag har bestämt mig för att sluta läsa tidningar och se nyheter i tv«, deklarerade den ena. »Jag är så trött på nyheter.« Väninnans svar gick inte att höra i trafikbruset. »Jag får ändå veta det jag behöver«, fortsatte den kritiska. Väninnan mumlade åter något ohörbart.
Vad vinner man på att inget veta? Lugn och ro?
Minnet av situationen vid övergångsstället dök upp i samband med öppnandet av årets riksstämma i Göteborg. Det var säkert en och annan som gärna hade sluppit nyheterna i Göteborgs-Posten den morgonen. Tidningen hade tidigare rapporterat om Försäkringskassans jakt på fuskande tandläkare och brister i både vård och journalföring. Nu gällde det den ojämlika tandhälsan bland Göteborgs barn.
Men Tandläkare-Sällskapets och Tandläkarförbundets ordförande Gunilla Klingberg undvek inte de dystra nyheterna när hon öppnade riksstämman; hon poängterade tvärtom att granskning är bra, sådant ska tandläkare tåla. Hon återkommer till ämnet i Intervjun.
Meningen med nyhetsförmedling är att berätta att något har hänt, i synnerhet om det är oväntat. Om det förekommer brister i tandvården, ekonomiska eller andra, så är det både nytt, viktigt och förhoppningsvis oväntat och ska rapporteras.
Men en riksstämma är främst forumet för goda nyheter om framsteg inom forskning och klinisk behandling, men också nyheter av annat slag. En ortodontist berättade att han hade bestämt sig för att ta del av forskningsrapporter inom sin specialitet och väntade sig att enbart möta en rad fullfjädrade forskare.
Men han blev överraskad. »Jag är så imponerad«, sade han om Damir Konakovic som jämfört intraoral scanning med konventionell bildtagning. »Han går på nionde terminen men vågade presentera sin studie här!« Hans säkerhet var troligen oväntad, en nyhet, för mer än en åhörare.
Det fanns med andra ord mycket att hämta för både hjärna och hjärta i Göteborg. I artikelserien Riksstämman 2012 och på sidorna 16-35 i tidningen berättar vi mer.