Upprörande nyheter – och glada

Krönika 20 dec 2012
Dela artikeln

I väntan på grön gubbe vid ett övergångsställe hann jag avlyssna ett samtal mellan två yngre kvinnor. »Jag har bestämt mig för att sluta läsa tidningar och se nyheter i tv«, deklarerade den ena. »Jag är så trött på nyheter.« Väninnans svar gick inte att höra i trafikbruset. »Jag får ändå veta det jag behöver«, fortsatte den kritiska. Väninnan mumlade åter något ohörbart.
Vad vinner man på att inget veta? Lugn och ro?

Minnet av situationen vid övergångsstället dök upp i samband med öppnandet av årets riksstämma i Göteborg. Det var säkert en och annan som gärna hade sluppit nyheterna i Göteborgs-Posten den morgonen. Tidningen hade tidigare rapporterat om Försäkringskassans jakt på fuskande tandläkare och brister i både vård och journalföring. Nu gällde det den ojämlika tandhälsan bland Göteborgs barn.

Men Tandläkare-Sällskapets och Tandläkarförbundets ordförande Gunilla Klingberg undvek inte de dystra nyheterna när hon öppnade riksstämman; hon poängterade tvärtom att granskning är bra, sådant ska tandläkare tåla. Hon återkommer till ämnet i Intervjun.

Meningen med nyhetsförmedling är att berätta att något har hänt, i synnerhet om det är oväntat. Om det förekommer brister i tandvården, ekonomiska eller andra, så är det både nytt, viktigt och förhoppningsvis oväntat och ska rapporteras.

Men en riksstämma är främst forumet för goda nyheter om framsteg inom forskning och klinisk behandling, men också nyheter av annat slag. En ortodontist berättade att han hade bestämt sig för att ta del av forskningsrapporter inom sin specialitet och väntade sig att enbart möta en rad fullfjädrade forskare.

Men han blev överraskad. »Jag är så imponerad«, sade han om Damir Konakovic som jämfört intraoral scanning med konventionell bildtagning. »Han går på nionde terminen men vågade presentera sin studie här!« Hans säkerhet var troligen oväntad, en nyhet, för mer än en åhörare.

Det fanns med andra ord mycket att hämta för både hjärna och hjärta i Göteborg. I artikelserien Riksstämman 2012 och på sidorna 16-35 i tidningen berättar vi mer.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch