Utan omsorg ingen skörd

Krönika 7 okt 2021
Dela artikeln

Hösten är här. Det går fort att vandra runt och besiktiga trädgården på jakt efter frukter att skörda. Jag konstaterar att det inte kommer kunna gå att göra vare sig mos, paj eller dricka eller att torka bitar av det enda ynka äpple som hänger ensamt i kronan på ett av våra tre äppelträd. Att plommonträdet ger oss sina gåvor detta år gör mig ändå glad, och skänker mig en tacksamhetskänsla för de människor som för flera årtionden sedan bemödade sig om att plantera de nu knotiga fruktträden som jag, åtminstone vissa år, får möjlighet att skörda.

Jag föreställer mig att min uppgift att förvalta och utveckla min trädgård blir en fortsatt stimulerande och långvarig utmaning. Det räcker nämligen inte med att träden och buskarna bara står på plats, förankrade i jorden, de måste tas om hand, precis som den komplexa och variationsrika miljö som munhålan utgör.

Ibland kommer patienter med önskemål om att göra om ett arbete som jag eller någon kollega gjort tidigare. Många gånger önskar de att jag ska erbjuda en liknade terapi som tidigare, och ibland går jag mina patienter till mötes. Patienten kan vara bestämd: Ge det ett försök! Och den här gången går det förhoppningsvis bra. Jag kan ha tur med de givna förutsättningarna.

Med liknande premisser tar vi över stafettpinnen när vi får förtroendet att utveckla och förvalta en organisation. Tidigare personers förutsättningar har gett organisationen sin särart och sina traditioner. Vissa saker måste få mogna för att skapa ett värde och annat tenderar att bli vildvuxet ogräs om det inte tas om hand.

Just ogräsbekämpning är en otacksam uppgift som märks först när man slutar att hålla efter. Jordförbättring, vattning och anpassad beskärning kan ibland ge önskat resultat, men frost eller brist på pollinerare kan vara svåra motståndare att bemästra. Men det är det som är så mäktigt med att få ta över patienter, organisationer eller trädgårdar efter andra människor; våra erfarenheter och personligheter, och inte minst vår omgivande samtid, leder till de val vi gör och påverkar de strategier vi väljer. Sällan har personerna före oss tänkt på samma sätt som vi skulle ha gjort om det var vi som fått börja.

En aspekt som skiljer oss i rollen som trädgårdsmästare från rollen som ordförande eller tandläkare är att vi människor och våra organisationer inte mognar med samma regelbundenhet som fruktträden i trädgården. Det gör att det krävs mer av oss än av en trädgårdsmästare för att säkerställa en ”god skörd”.

Att titta på det där äpplet under en hel sommar och till slut kunna plocka det och förädla det till en trevlig efterrätt med en stor klick vaniljsås är en tillfredsställande känsla. Och jag kan nöjt konstatera att köpt frukt inte smakar lika bra!

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch