Uthållighet vinner

Krönika 3 maj 2012
Dela artikeln

Det är sista kvällen i påskhelgen. Återstår en natt, frukost, finslipning av budskapet och sedan planerat möte med statssekreterarna för utbildnings- och socialdepartementet: Peter Honeth på utbildningsdepartementet och Karin Johansson på socialdepartementet och deras medarbetare.

Vi har fått veta att det minsann inte är så enkelt att fixa ett möte med två statssekreterare samtidigt. Men nu ska det alltså ske. Säkert är de båda patienter i tandvården. Förhoppningsvis är de nöjda med vård och bemötande, som de flesta andra. Kanske är det en ingång för att nå fram med vårt budskap: en önskan om långsiktig och utökad satsning på odontologisk forskning. För att skapa förutsättningar för evidensbaserad vård och för att veta vilken behandling som gör mest nytta för pengarna, individens och samhällets pengar.

På sidan 64 i Tandläkartidningen nummer 6 presenterar vi den avsiktsförklaring om nystart för odontologisk forskning, som är resultat av ett års samarbete mellan tandvårdens olika aktörer. Det har varit en lärorik process. Nu finns ett unikt dokument underskrivet av tretton företrädare för Tandvårdssverige. Ett exempel på uthållighet.

För några veckor sedan överlämnade vi ett likalydande dokument till Vetenskapsrådet. Det var där det blev tydligt att vi också måste nå högt upp i politiken. Det finns hygglig förståelse för odontologins behov och önskemål bland tjänstemän på myndigheter och departement, men det räcker inte. Vi måste nå in i politikens centrum. Det är dit vi strax är på väg med vår avsiktsförklaring. Och det är lite bråttom, för i dessa dagar finslipas texterna till höstens kommande forskningsproposition. Och där vill vi vara synliga. På ett tydligt sätt och kopplat till resursförstärkningar.

Några dagar efter besöket på Vetenskapsrådet fick vi glädjande besked därifrån, att medel beviljats för en nationell forskarskola i klinisk odontologi i hård konkurrens inom hela det medicinska fältet. Antagning av forskarstuderande sker under hösten 2012 och med kursstart på nyåret 2013. Det blir en naturlig fortsättning av den nu pågående forskarskolan, som har en mer basbiologisk prägel. Ansökan i sig var också frukten av det långsiktiga samarbetet kring nystart av odontologisk forskning. Uthållighet vinner.

Det surrar i min mobiltelefon. Argument från våra allierade inför morgondagens uppvaktning prövas, returneras och korrigeras. Det blir nog en rätt sömnlös natt, men det kan det vara värt. Uthållighet vinner. Och samarbete.

 

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch