Utveckling är en självvald utmaning

Krönika 1 jul 2021
Dela artikeln

När du läser det här har du förhoppningsvis kommit till ro i din solstol, eller i en hängmatta på en skuggig plats. Få av oss kunde nog förra sommaren föreställa sig att den här situationen skulle följa med in i nästa semesterperiod. Eller så valde vi att inte tänka på det, trots att vi med våra medicinska insikter säkert kunde ana att det fanns en risk att pandemin skulle bli långvarig.

Nu börjar rapporterna komma om att tandvården på ett övergripande plan har återhämtat sig. Det är glädjande ur många perspektiv. Men hur är det med oss som vårdar tänderna, har vi återhämtat oss? Jag tror att det är olika med den saken. Det tar på krafterna att gång på gång utmana gränserna, att acceptera och anpassa sig och sin verksamhet utifrån vad man kan påverka och vad man inte kan påverka. Det är mänsklighetens förmåga till anpassningar som genom tidigare utmaningar gjort oss framgångsrika under tusentals år. Men visst tar det på krafterna!

Vi har nu några veckors semester som vi redan under våren börjat planera. Vad vill vi få ut av veckorna? Vilka relationer vill vi passa på att vårda och vad vill vi hinna göra i form av upplevelser och kanske utveckling? Besöka nya platser och öka erfarenhetsbanken?

Även semestern måste den här sommaren präglas av acceptans, anpassning och fokus på att påverka det vi kan. Men gör vi på samma sätt under de resterande 45 veckorna på året? Ta chansen att fundera över hur du vill utvecklas under kommande år, vilka erfarenheter du vill samla på dig och vilka relationer du vill utveckla.

Som tandläkare finns det alltid områden som är spännande att sätta sig in i och utveckla. Är det genom fortbildning och vidareutbildning som du vill utvecklas? Som jag tidigare skrivit om i mina ledare är den här möjligheten till utveckling en stor tjusning inom tandläkaryrket som förhoppningsvis motiverar till reflektion och som jag uppmanar er alla att använda några timmar åt i hängmattan. Men oavsett om du landar i att fortsätta din gärning inom allmäntandvården eller som specialist tror jag att varierade arbetsuppgifter är en framgångsfaktor för såväl kvalitet som välmående. Därför bör variation finnas med som mål i den årliga planen.

Titta i kurskatalogen och fundera över någon utmaning som du vill anta i höst. Av bokningsläget till höstens kurser att döma är det glädjande nog många av er som längtar efter en självvald utmaning. Kan det möjligen vara en reaktion på hur trötta vi är på att få de ofrivilliga utmaningarna i knät?

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch