Väck semesterhjärnan!

Krönika 18 aug 2016
Dela artikeln

Det blir ofta ett abrupt uppvaknande. Semestern är över och under den första arbetsveckan finns måttligt med utrymme för acklimatisering.

Steget känns långt mellan en dag i hängmattan och någon form av intellektuell verksamhet i högre tempo.

Under sådana förhållanden behövs en dos energi för att komma över den värsta ringrosten.

Sedan några år har jag under semestern samlat på fakta eller nyheter från olika källor, som e-post, Twitter eller andra forum på internet.

Första arbetsdagen har jag skummat igenom skörden och i några fall stannat upp och läst.

Jag har några favoriter som återkommer, som exempelvis Brian Cox, ung professor i fysik, och Trisha Greenhalgh, debattlysten professor i allmänmedicin.

Ny på listan är Max Roser från Oxford som startade OurWorldinData, en organisation som beskriver vår omvärld i siffror. Det är märkligt hur vissa skribenter så snabbt kan väcka en semestrande hjärna.

Det mest underhållande fyndet hittills kommer från den ansedda tidskriften BMJ*. I en kort notis beskrivs synen på socker i slutet av 1960-talet. Enligt en annons från Sugar Information, Inc är socker till hjälp om man vill minska sin vikt. En kaka eller kanske en glass en timme före lunch hävdas minska hungern och därmed få oss att äta mindre.

Några år senare kom boken Pure, White and Deadly där författaren John Yudkin utmanade dessa myter.

Möjligen är det lämpligt att fundera på vilka av dagens sanningar som i framtiden kommer att betraktas som myter.

*) BMJ 2016; 354: i3936

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch