Bra och sorgligt

Krönika 25 sep 2014
Dela artikeln

Fantastisk! Skitsnyggt! Modernt och lättillgängligt. Jag har läst Tandläkartidningen i 61 år och den har aldrig varit så snygg. Väldigt proffsigt innehåll.

Så har det låtit från några av dem som hört av sig med synpunkter på ”nya” Tandläkartidningen och vår nya webbplats. Faktum är att vi hittills bara har fått goda recensioner, från såväl läsare som annonsörer och kolleger i tidskriftsbranschen, vilket känns fantastiskt roligt. Fortsätt gärna att ge oss synpunkter på den nya tidningen!

På samma gång som jag gläds åt mottagandet av den nya Tandläkartidningen dröjer det sig kvar en olustkänsla efter valframgångarna för Sverigedemokraterna. Det är sorgligt och obehagligt att mer än var tionde väljare röstar på ett parti med för alla otvetydiga rötter i en brunsvart rörelse.

Ett parti som, hur nolltolerant dess partiledning än säger sig vara i dag, uppenbarligen hyser såväl lokal- som riksdagspolitiker som gärna uttrycker rasistiska åsikter när de tror sig vara utanför medieljuset.

Jag hör nu invändningarna från vissa: Vad nu? Ska Tandläkartidningen ta politisk ställning? Vad har detta med tandvården att göra?

Mycket, skulle jag vilja hävda. Inte minst för att tandvården är ett av de akademiska yrken som har högst andel utövare av en annan bakgrund än den SD anser vara den acceptabla. Det faktum att tandvården är välintegrerad och mångkulturell är också något som vi på tidningen tänker bli bättre på att spegla.

Inte heller anser jag det vara politiskt att ta ställning för humanism och allas lika värde.

När jag ändå är inne på valet: Är man inte så här efter valrörelsen utled på de uppsnack, kommentarer och analyser som medierna anser att vi behöver så fort en politiker öppnar munnen?

Vad är det som är så farligt med att vi medborgare lyssnar på vad de säger och sedan tänker själva på vad som sagts, utan att det passerar via Knutson, Silberstein eller Mellin? Jag tycker inte bara att partierna utan också många medier har skäl för att fundera över insatserna under valrörelsen.

Men vad kommer då valresultatet att innebära för tandvården? Tja, det har vi väl i stora drag ingen aning om, eftersom den som vanligt knappt diskuterats alls.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch