Välkommen in i en global familj

Krönika 10 apr 2018
Dela artikeln

Det är en lång resa. Enbart flygtiden är drygt 21 timmar, med gott om tid till minnen och reflektion. Vi är på väg till Perth i västra Australien. Och vi ska samma väg hem igen.

Ni är alla välkomna att hänga med på resan. Detta blir en hyllning till ett yrkesval (tandläkare) och allt som det medfört. Inte minst just denna resa.

Det började i Malmö för sisådär 25 år sedan. En kollega från Australien, Lisa, blir doktorand på avdelningen för parodontologi. Vi hinner med en julfest tillsammans, sedan flyttar jag till Karolinska institutet.

Men vi håller kontakten under forskarutbildningen och när hon senare flyttar till Bern i Schweiz för specialistutbildning är Lisa en självklar del av nätverket. Hon hjälper mig att lära känna kommande stjärnskott från Schweiz. Där träffar hon sin blivande make och båda flyttar så småningom hem till Australien.

Numera träffar jag båda på olika konferenser och möten. Ibland går det något år mellan träffarna, ibland blir det oftare. Mejl gör det lätt att hålla kontakt och att utvidga bekantskapskretsen.

Nu är jag bjuden av dem till Perth för att hålla föreläsningar på en parodontologkonferens, tillsammans med några andra europiska kolleger. Vi känner till varandra, men känner ännu inte varandra så väl. Vi är en del av ett professionellt nätverk. En del av en familj.

Och under några dagar som främlingar i Perth får vi chans att lära känna varandra. Nätverket vidgas. Och alla blir en naturlig del av den internationellt växande odontologfamiljen.

På vägen hem får jag chans att fundera över ett projekt som innebär internationellt mentorskap för blivande tandläkare. Det känns som att förutsättningarna för det är goda.

 

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch