Välkommen till verkligheten

Krönika 22 jan 2015
Dela artikeln

Ett gott nytt år! Så skönt. Vi vänder blad och börjar på ett oskrivet blad. Vi ser framåt. Det gamla ligger bakom oss. Välkomna att dela detta nya år med oss. Ibland dyker frågan upp: hur ser verkligheten ut? Inte minst i dessa evidensbaserade tidevarv.

Det kan inte hjälpas, minnena strömmar till. Mitt första mer långvariga vikariat var som brandman och ambulansförare. En verklig lärdom för livet i många dimensioner. Inte enbart i det interna skämtet: Vad är det för likhet mellan en brandman och en tandläkare? Jo – båda rycker ut.

Ett annat starkt minne som jag ofta återkommer till är verklighetsuppfattning eller skildring av verkligheten. När vi då kommit hem från en olycksplats kunde man dagen efter läsa om olyckan i lokaltidningen.

Tillsammans med kolleger i ambulans eller brandbil var vi ofta de första utomstående på olycksplatsen. Lite senare kom tidningsreporter och fotograf. På brandstationen diskuterade vi ofta om vi verkligen varit på samma olycksplats som tidningsteamet. Verklighetsuppfattningen var ofta totalt olika.

Nyligen fick jag ta del av hur förtroendevalda företrädare för tandvården beskriver Universitetskanslersämbetets utvärdering av tandläkarutbildningen. Några av våra utbildningar fick kritik.

Det är tydligt att vi som är direkt involverade i den verksamheten och de som betraktar ”olycksplatsen” har totalt olika verklighetsuppfattning.

Några har varit med om verkligheten. Andra skildrar sina fördomar. Och detta sker i vårt evidensbaserade tidevarv.

Kanske ett besök i den verkliga verkligheten skulle bidra till samma verklighetsuppfattning. Det skulle gagna hela tandvården.

Gott Nytt År! Och välkommen till verkligheten. Eller hur?

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch