Välkomna, kära läsare!

Krönika 8 sep 2016
Dela artikeln

Vi är lite smått bekanta redan, ni och jag, även om jag är ny i rollen som chefredaktör för Tandläkartidningen.

För några år sedan träffades vi ganska ofta här i tidningen. Då var jag frilansjournalist och relativt färsk i journalistyrket.

Efter 15 år som tandläkare hade jag sadlat om och gått journalisthögskolans akademikerprogram.

Tandläkartidningen var en av de första tidningarna jag kontaktade med mina artikelidéer. Jag fick napp och med tiden blev min medverkan mer regelbunden.

För mig var kontakten med redaktionen ljuspunkter i ett annars ganska ensamt frilansliv. Så småningom dök ett heltidsjobb som redaktör på tidningen Fysioterapi, Fysioterapeuternas förbundstidning, upp och samarbetet med Tandläkartidningen upphörde.

Att det bara var tillfälligt anade jag inte då. Och det känns hur bra som helst att vara tillbaka!

I min nya roll får jag det bästa av två världar: odontologi och journalistik. Och jag kan redan, efter tre veckor på jobbet, konstatera att det hänt en hel del inom tandvården sedan jag skrev för tidningen senast, för att inte tala om sedan jag själv var tandläkare i egen praktik.

Jag hoppas att jag och redaktionen ska ge dig en tidning som är inspirerande och angelägen och som ger dig nya kunskaper och insikter; en användbar och nyttig facktidskrift, helt enkelt.

Just det här numret, nummer 9 med tema digital teknik, kan jag inte ta åt mig särskilt mycket av äran för, det var redan planerat när jag kom tack vare en rutinerad och kunnig redaktion.

Men jag jobbar för fullt med idéer till kommande nummer. Hör gärna av er med synpunkter, tips och förslag! Kontaktuppgifter till mig hittar ni både i tidningen och på webben, där ni också hittar fler nyheter.

Digital teknik inom tandvården handlar i mångt och mycket just nu om arbetsprocesser. Digital skanning och 3D-printrar gör sitt intåg och innebär att man kan arbeta och samarbeta på nya sätt.

Vi berättar på sidorna 20–26 om hur landstingen resonerar kring inköp av digital teknik och vad du själv kan tänka på inför inköp av digital skanner.

Vi har också träffat en materialforskare som jobbar med att få fram printbara material, en visionär ortodontist som tar de digitala möjligheterna på stort allvar och mycket mer.

Vetenskapsartiklarna hittar du förstås också som vanligt.

Välkommen!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch