Var vaksam på medelvärden

Krönika 15 mar 2018
Dela artikeln

Mycket inom vetenskapen redovisas som medelvärden och för den som är väl bevandrad i statistikens möjligheter och begränsningar är det inget problem.

Men för alla oss andra finns en stor risk att man blir vilseledd. Under senare tid uppmärksammas detta allt oftare på vetenskapliga konferenser. Skälet är att jämförelser och slutsatser som utgår från medelvärden ofta blir helt missvisande eller direkt felaktiga. Sådan redovisning kan gränsa till ”fake news”.

En enkel tumregel är att du och jag aldrig har en ”medelvärdespatient” i behandlingsstolen. Ofta har vi i stället patienter med ytterligheter: enstaka höga eller låga värden, men inte medelvärden. Ett gott råd: Var vaksam på värdet av uppgivna medelvärden.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch