Värdet av språkövningar

Krönika 16 jan 2017
Dela artikeln

Tror att det var Hasse å Tage som hade en Lindeman-sketch som handlade om att ”pråket är svårt”. Prövade med nutidens allvetande kunskapskälla, Google, som föreslog ”språket är svårt”, med många referenser. Hittade dock inget om ”pråket”, men har ett diffust minne om avväpnande humor om språksvårigheter.

På riksstämman lyssnade jag på många intressanta forskningsrapporter från skilda fält. Är tveksam till att några rapporter då framförs på engelska, av svenska forskarstuderande, till ett svenskt auditorium.

Jodå, jag förstår skälet: att träna inför ett framtida internationellt auditorium. Men i så fall är rekommendationen att öva vid lokala seminarier på intern hemmaarena, inte på riksstämman.

Nyligen publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften PloS Biology* som handlar om språkproblem i kommunikation av vetenskap. Det slås fast att engelska är vetenskapens viktigaste språk, och därmed borde ju kommunikationsproblemen globalt vara lösta.

Så icke.

Eftersom vetenskap publiceras på engelska, förloras vetenskaplig kunskap på lokala (nationella) språk. Förmågan att uttrycka sig så att allmänheten – våra patienter – förstår, går därmed förlorad.

Kanske missar vi också möjligheten att överföra det vetenskapliga budskapet till våra kliniskt verksamma kolleger. Nej, det är inte att underskatta deras språkliga begåvning. Det är att överskatta värdet av språkövningar inför tålmodiga kolleger.

Det är också därför Tandläkartidningen, med läsarnas stöd, enbart publicerar på svenska.

*Amano T et al. Languages are still a major barrier to global science. PloSBiology, 2016.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch