Världen blir bättre

Krönika 2 maj 2014
Dela artikeln

Det känns lite som att vara på konsert. Professor Hans Rosling är förband och värmer upp publiken med sin enmansshow. Vid det här laget har jag sett hans levande statistik vid några tillfällen, men jag är fortsatt fascinerad (se gärna någon av hans vetenskaps-stå-upp-shower som favoritgäst hos Skavlan, på SVT Play).

Med Lego Duplo-klossar visar han nu symboliskt hur stora summor världens olika länder bidrar med i nationell biståndsverksamhet. Poängen är att bidragen från Bill och Melinda Gates och andra filantroper är förhållandevis små. Sverige som nation är större biståndsgivare än Gates fonder.

Vi väntar på att huvudpersonen ska komma. Bill Gates är gäst på Karolinska institutet och jag sitter i publiken och väntar.

Så kommer han och vi välkomnar med en lång varm applåd. Världens rikaste man har gjort entré, på armlängds avstånd.

Det är någon magisk aura kring denne entusiast och jag försöker sortera vad som nu är mina egna upplevelser och vad som är suggestiv påverkan från alla hänförda kolleger och studenter. Det är inte alldeles enkelt att sortera intrycken.

Efter en kort överläggning med mig själv enas jag om att jag är mäkta imponerad. Av vadå? kan man förstås undra. Dels av att Bill och Melinda Gates har som mål att skänka bort 90 procent av familjens samlade förmögenhet, sisådär 250 miljarder, dels av ändamålen: Hälsa och utbildning för de mest behövande, särskilt barn och ungdomar. Och nu är han här för att tacka för hjälpen med flera framgångsrika projekt och för att be om fortsatt stöd.

Han har naturligtvis hållit liknande presentationer vid otaliga tillfällen. Ändå går hans budskap genom både hud och märg, rätt in i själen. Han uttrycker en tacksamhet över att vårt land, tillsammans med Norge, ligger i topp bland världens bidragsgivare räknat per invånare.

Både Hans Rosling och Bill Gates har tagit till sin uppgift att slå hål på myter och vanföreställningar. Med få undantag blir världen bättre. Svälten minskar, barnadödligheten minskar, befolkningstillväxten planar ut och utbildningsnivån förbättras. Det är inte så hopplöst som man ibland vilseleds att tro.

Mycket återstår att göra. Just nu är vaccin mot malaria ett projekt högt upp på prioriteringslistan för Gates fonder. Och svenska forskare finns med i frontlinjen och svenskt bistånd bidrar också med nödvändiga resurser.

Det blir lite av väckelsemöte. Det kanske är nödvändigt för att tillföra energi i verksamheter som inte snurrar av sig själva.

En entusiast och förebild som Bill Gates gör underverk, det är uppenbart. Och budskapet är tydligt: Världen blir bättre. Det kan man inte höra för ofta.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch