Varning för rovdjur

Krönika 11 okt 2018
Dela artikeln

Jag är lite trög. Som vanligt, tycker säkert en del. Det tar lite tid att fatta och se ett mönster. Allt oftare får jag med e-post en inbjudan att medverka i internationella konferenser. Exotiska resmål, lockande destinationer.

Det som väcker min misstänksamhet är att jag i dessa sammanhang förväntas betala en hög anmälningsavgift. Som medverkande föreläsare ska jag betala mer än övriga deltagare. Det verkar skumt.

”Nu blir jag som föreläsare den högst betalande kursdeltagaren. Det känns både ovanligt och obehagligt.”

Spelreglerna för medverkan i internationella konferenser, hos välkända professionella ämnesspecifika organisationer, brukar ofta vara att medverka utan arvode, men med fritt konferensdeltagande, resor och hotell betalt. Nu blir jag som föreläsare den högst betalande kursdeltagaren. Det känns både ovanligt och obehagligt.

Vetenskapsrådets tidskrift Curie varnar nu för detta ökande problem. International Congress and Convention Association (ICCA) informerar på sin webbplats om denna nya verklighet, som kallas ”predatory meetings” – i översättning i Vetenskapsrådets nättidning Curie: ”rovdjursarrangörer”.

De utannonserade konferenserna kan kännas lockande, men kännetecknas av mycket svagt innehåll i det program som erbjuds. Kursprogrammet innehåller oftast resultat från forskning av mycket låg kvalitet.

Detta är inte alltid enkelt att genomskåda för dig som potentiell konferensdeltagare. På sin hemsida ger ICCA tips om hur man ska genomskåda dessa skamerbjudanden från rovdjursarrangörer: Ingen kontaktadress för arrangören anges.

För den som vill bidra med en vetenskaplig rapport kommer besked om att rapporten accepterats inom 72 timmar. Det är misstänkt snabbt. Dags att dra öronen åt sig. Ingen vill väl bli offer för rovdjur?

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch