Varningssymbol är bäst

Krönika 12 mar 2020
Dela artikeln

Om man vill påverka och förändra individers köpmönster och konsumtion, vilket är då bäst? Att varna för hälsovådliga produkter eller uppmuntra till att välja mer hälsosamma varor?

I en nyligen publicerad artikel i PLOS Medicine (Lindsey Smith Taillie et al) presenteras mycket intressanta resultat från pågående försök i Chile. Där har man bland annat infört varningsetiketter på framsidan av dryckesförpackningar som innehåller tillsatt socker.

Bakgrunden är en mycket oroande ökning av fetma. Inget lokalt problem i Chile, precis. Varning i kombination med sockerskatt verkar vara en framgångsrik väg.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch