Varsågod, extra allt!

Krönika 9 nov 2017
Dela artikeln

November betyder Odontologisk Riksstämma och Swedental, och ett extra tungt nummer av Tandläkartidningen. Tidningstyngden visar att extra många vill nå dig just nu med förhoppningen att du ska besöka montrarna på Swedental.

Numera görs enligt branschens företrädare inte så många varubeställningar och inköp under just mässdagarna. Den digitala utvecklingen har gjort det enklare för både företag och kunder att nå varandra och nyheterna i sortimenten presenteras mer utspritt över året. Annat var det för ett par decennier sedan, då fylldes orderblocken som flitigast just under mässdagarna och den kund som köpte avtrycksmaterial i storpack fick både resväska och dunjacka på köpet. Men fortfarande är den möjlighet till kundkontakt och relationsbygge som Swedental skapar svårslagen, så monterbyggandet pågår lika febrilt som vanligt.

Vi får ibland i våra läsarundersökningar responsen att det är för mycket annonser i Tandläkartidningen. Men utan annonsörer är det helt enkelt inte möjligt att göra en facktidskrift som Tandläkartidningen. Vi vill kunna erbjuda dig proffsiga bilder och välskrivna texter, reportage från många olika platser, unika samarbeten kring vetenskapliga teman och vetenskapliga artiklar på svenska. Det kan vi göra tack vare våra annonsintäkter.

Och i det här numret har vi verkligen extra allt: I porträttintervjun får du träffa Lars Sjödin, doldisen som satt sin prägel på tandvårdsförsäkringen. Du får också träffa tandvårdsgänget i Värmland som vågade tänka nytt när flyktingvågen rullade in hösten 2015, och vi berättar om hur man i Dalarna löste handledarskapsproblemen när många nya tandläkare kom till länet. Vi har även, som jag utlovade i förra ledarkrönikan, granskat Riksrevisionens rapport om överbehandling. I den har man dragit slutsatser som knappast kan dras och hänvisat till lagar som inte längre gäller. Kritiken strömmar in från alla håll, till exempel från Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) och Privattandläkarna.

I förra numret hade vi Folktandvården Gävleborgs nya vd på omslaget. Ett par dagar efter att vi skickat tidningen till tryck fick vi veta att hon fått sparken på vaga grunder, och från ledningshåll i Gävleborg ville man förstås stoppa artikeln. I sådana stunder känns det lite svettigt att vara chefredaktör. Det gick inte att stoppa pressarna, men i det här numret får du veta mer om vad som hände när Marianne Forsell fick sparken. På omslaget denna gång har vi svenskarna som flyttade till Bergen för frihetens och forskarvillkorens skull. Så vitt jag vet har ingen av dem fått sparken.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch