Vårvindar bistra

Krönika 10 mar 2022
Dela artikeln

Någon skrev att de tidningsrubriker vi nu sett lika gärna kunde varit skrivna 1939, så snarlika är de rubrikerna som föregick andra världskriget. Också då trodde många att ingen rimligen skulle vilja starta ett krig i Europa; det första världskriget och det efterföljande kaoset låg ju inte så långt borta.

I dag ser världen helt annorlunda ut, men vi har en lika världsfrånvänd och svårtolkad despot i Ryssland som man då hade i Tyskland. Det är kalla kårar och bistra vårvindar som blåser längs Europas olje- och gasledningar och vi ser hur det åter krigas i vår närhet. Vi ser ännu en våg av flyende människor som fått lämna allt bakom sig i sökandet efter trygghet, nu från ett område betydligt närmare oss än tidigare. Många med mig undrar hur det ska sluta.

I det här numret tar vi en titt på hur det har gått för de tandläkare som kom till Sverige 2015–2016 när vi senast tog emot en större flyktingvåg. Det visar sig att runt 300 av de färdigutbildade tandläkarna som kom till Sverige från olika länder, framför allt Syrien, Irak och Afghanistan, har lyckats ta sig igenom den snåriga hinderbana som leder till svensk legitimation. Det är beundransvärt många som lyckas. Läs mer om detta på sidorna 13 och 26.

Trots att pandemin nu får mindre uppmärksamhet, kvarstår till exempel frågor om vaccinationskrav för vissa typer av arbeten – vi får ju sannolikt leva med ständigt nya sars-cov-2-mutationer i framtiden. I vår kartläggning av hur kraven ser ut i tandvården i regionerna framträder ett par regioner som skarpa kravställare medan andra ligger ganska lågt i vaccinationsfrågan. På sidan 16 hittar du vår kartläggning.

Metodartikeln handlar även i detta nummer om implantat och benförbättring och fokuserar på hur olika typer av membran kan användas. Vårt nordiska vetenskapliga tema Parodontala och periimplantära sjukdomar fortsätter med del tre av fyra och består av två artiklar, en om diagnostik och behandling av parodontit och en om tobaksprodukters påverkan på parodontalbehandling. Temat startar på sidan 54.

Vi på reaktionen vill gärna spegla hållbarhetsfrågorna och har länge letat efter tandläkare att berätta om som jobbar aktivt och innovativt med dessa i sin klinik. I väntan på att rätt reportageidé ska dyka upp har vi i det här numret intervjuat Gabriel Liljenström som jobbar med FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling. Han har tänkt till om hur tandvården kan bidra, och det handlar om betydligt mer än materialval och källsortering. Intervjun finns på sidan 28.

Tipsa oss gärna om hållbarhetshjältar inom tandvården!!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch