Vem fångar nästa boll?

Krönika 8 sep 2016
Dela artikeln

I dagarna avslutas första kursomgången av Nationella kliniska forskarskolan i odontologi, efter en kursvecka inom området antibiotika och resistensutveckling.

Kursen är gemensam med den grupp som nyligen påbörjat sitt treåriga kursprogram.

Det betyder att många odontologer med inflytande över framtidens tandvård nu står extra väl rustade för att medverka till och påverka en fortsatt klok antibiotikaanvändning.

Tillkomsten av forskarskolan var resultatet av helhjärtade insatser från deltagarna i nätverket ”Nystart för odontologisk forskning”. Dessa entusiaster förenades över organisationsgränser i det övergripande gemensamma intresset att skapa bättre förutsättningar för framtidens tandvård.

Vid något evenemang kastades bollar, som fick fångas av dem som var beredda att verka för odontologins framtid genom gemensamt arbete.

Det var symboliskt och tydligt att några fångade de kastade bollarna och tog på sig ansvar för fortsatt kreativt arbete.

Just den fasen är över nu.

Första gruppen i forskarskolan har precis avslutat den treåriga kursdelen i den skräddarsydda forskarutbildningen i klinisk odontologi.

Om några år är de som nu är nybörjare i forskarskolan också färdiga med de gemensamma kursavsnitten. I bästa fall har ett livaktigt nätverk etablerats för framtida odontologisk forskning.

Den brännande frågan är dock: Vem kastar och vem fångar nästa boll för den odontologiska forskningens lyckosamma framtid?

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch