Vem vill inte vara framtidsrelevant?

Krönika 8 nov 2018
Dela artikeln

Du håller årets tjockaste nummer i handen, lite extra garnerat med bilagor, kuponger och annat smått och gott som du kan ha nytta av när du besöker odontologiska riksstämman och Swedental i Göteborg. Vi på redaktionen kommer förstås att i görligaste mån vara på plats på Tandläkartorget och byter gärna några ord med dig.

Kanske är det du som ger oss den bästa artikelidén till 2019? Vad engagerar dig på jobbet? Vilka karriärval har du gjort som kan inspirera andra? Det vill vi gärna skriva om. Men vi vill förstås också syna sådant som inte fungerar bra, eller där konsekvenser av beslut blir orättvisa eller oväntade. Vi vill med andra ord att Tandläkartidningen ska vara relevant för dig.

Apropå relevant, så är framtidsrelevans ett ord som håller på att sätta sig ordentligt. På årets riksstämma kommer du att kunna testa din egen beredskap för framtiden genom att besöka Future Lab, en överraskningarnas aktivitetsyta. Förhoppningsvis kommer du därifrån framtidspeppad, och det behövs. Just nu händer det en massa intressanta saker inom tandvården, inte minst är de digitala verktygen och lösningarna på ingång på bred front.

Hur du kommunicerar med dina patienter och din tekniker kring behandlingsresultatet, hur du ”tar avtryck” och framställer kronor och andra ersättningar och hur du samlar in data av alla möjliga slag – allt kan ske och sker redan digitalt. Smart, tveklöst, men också sårbart. För en yngre generation tandläkare blir snart uttrycket ”ta avtryck” lika obegripligt som en skrivmaskin eller en telefon med nummerskiva är för dagens tonåringar.

I detta nummer hittar du några artiklar med bäring på riksstämmans innehåll. Vi har färgmärkt sidorna så du lätt ska hitta dem. Men du hittar även annat, till exempel Porträttet som denna gång handlar om Evelina Marainen, renägare och nybakad tandläkare på Sveriges nordligaste folktandvårdsklinik som ligger i Vittangi. Läs också om vår kartläggning av läget när det gäller rökning och kirurgi. På flera håll finns tydliga riktlinjer, på andra håll är frågan knappast lyft alls.

Vi har även besökt ”Sveriges smartaste klinik” i Umeå och simodonterna som hjälper studenterna på tandläkarutbildningen i Göteborg. Den vetenskapliga artikeln handlar denna gång om autogena stamceller. Glöm inte webben, där hittar du också nyheter, inklusive färsk rapportering från riksstämman. Under dagarna där tar jag förresten alldeles säkert en sväng genom Future Lab och hoppas komma därifrån med självbilden någorlunda intakt – jag vill ju väldigt gärna känna mig framtidsrelevant.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch