Vi är ofta orealistiskt positiva

Krönika 3 jun 2020
Dela artikeln

Mitt och redaktionens hemjobbande är nu i början av juni inne på tolfte veckan, vem trodde det i början av mars? Restriktionerna lär bli kvar ett bra tag till, men nu börjar vi slappna av lite till mans, och kvinns, enligt MSB som stämmer av våra attityder varje vecka.

Jo, jag känner mig lite skyldig. Man vänjer sig vid det mesta bara tiden får gå, och börjar tumma lite på vanorna – en slags normalitet infinner sig i abnormaliteten, och jag har nog varit inne i en och annan affär lite i onödan ska jag erkänna.

Psykologerna brukar prata om att vi i grunden är ”orealistiskt positiva”, det vill säga att vi visserligen tänker att det mycket väl kan drabba grannen, men inte oss själva. Det vore å andra sidan väldigt jobbigt att hela tiden se sig över axeln och tro att allt kommer att drabba en.

Lagom är bäst, men i coronatider handlar det ju om allas bästa, alltså det som är bäst för så många som möjligt. De flesta fattar det, och står inte med dragna vapen på åhörarläktarna på regionfullmäktigemötena, som det rapporteras att en del amerikaner som tröttnat på smittbekämpningsrestriktioner gör i delstatsparlamenten.

Så blir det kanske när det sociala skyddsnätet är tunnmaskigt eller inte finns alls, när sjukdagar är något okänt, allmän sjukförsäkring inte existerar och var och en värnar friheten att bära vapen långt högre än allas bästa. I USA betyder frihet i stor utsträckning detsamma som ”you´re on your own”. Utlämnad. Jag är tacksam att jag råkar leva i det land jag gör, även om det även här är tufft i en pandemi.

I det här numret försöker vi ge en kortfattad bild av hur det ser ut för tandvården ute i Europa. Vi har intervjuat några tandläkare i olika länder och fördjupar oss i en artikel på sidan 24 lite extra i läget i Italien, där flera tandläkare dött i covid-19. Hur de smittats är dock högst oklart.

Tandvårdsbranschen påverkas förstås också av läget, både kedjorna och dentalhandeln, det berättar vi om på sidorna 15 och 27. Vi fortsätter också med vår artikelserie om arbetsmiljö, och har denna gång samlat det du behöver veta om arbetsmiljöarbete under vinjetten Metod på sidan 8.

Porträttet handlar om Patrik Andrén, ny ordförande för förbundets riksförening Tandläkare – Egen Verksamhet, TEV, och just nu extra träningsinriktad visar det sig.

På vetenskapssidorna hittar du denna gång en kommentar till en Cochrane-genomgång av det vetenskapliga underlaget när det gäller skyddsutrustning för tandvårdspersonal. Närmare sanningen än så om vilken personlig skyddsutrustning som är mest effektiv går det just nu inte att komma.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch