Vi hade i alla fall fint väder …

Krönika 23 aug 2018
Dela artikeln

Jag ska inte säga ett ord om sommarvädret. Verkligen inte. För nu är vi ju redan inne i nästa fas, lite svalare, med skolstart, jobbstart och nya idéer från hängmattan att ta hand om med nya utvilade tag. Men varmt var det, det måste ändå sägas, och fint semesterväder har verkligen levererats.

Förutom bränderna, som skrämt upp oss alla rejält, har vi tvingats inse att vi kanske inte är så förskonade från vattenbrist, bakterieinvaderat dricksvatten och otjänligt badvatten som vi trott. Problem av det slaget hör liksom till de mer avlägsna semestermålen.

Vem trodde att det skulle bli minskad tillgång på dricksvatten, som det varit i Västsverige, där min 90-årige far förutom att snåla på vattnet dessutom har behövt koka sitt dricksvatten i flera veckor. Här pratar vi inte bara låga grundvattennivåer utan sinande vattentäkter där colibakterierna blir obehagligt många.

”Du kanske själv har erfarenheter från denna sommar att dela med dig av? Hör av dig och berätta för oss!”

Luftfuktighet och hetta har också ställt till det på flera sätt inom tandvården och sjukvården: Ventilationen klarar inte värmen, sterilt gods klarar inte luftfuktigheten utan måste kasseras eller packas om. Det blir tydligt att vi på många vis behöver anpassa oss till ett annorlunda klimat och det lär bli rusning efter luftavfuktare till nästa sommar.

Du kanske själv har erfarenheter från denna sommar att dela med dig av? Hör av dig och berätta för oss!

Nu blev det visst en del väder i krönikan ändå. Själv är jag vid det här laget jättetrött på värme och längtar efter svalka och sköna koftor. Det känns därför bra att på sidan 42 berätta om svala Kiruna, där hela stan i princip ska flyttas. Vi har pratat med några tandläkare som berörs av omlokaliseringen.

Vi berättar också om tandvårdens utmaningar i Papua Nya Guinea, ett mycket svårtillgängligt land, berättar frilansarna som i våras gjorde en reportageresa dit. Beteltuggning är cancerogent och skördar många offer långt ner i åldrarna, och det är svårt att nå ut med information i en befolkning där läskunnigheten är låg. Reportaget hittar du på sidan 8.

I vår intervju Porträttet på sidan 28 får du träffa Stefan Adregård, en tandläkare med många strängar på sin tandläkarlyra. För dig som ibland träffar på fluorkritiska patienter kan vår vetenskapliga artikel om fluor var intressant som källa till information.

En nyhet i detta nummer är att vi under vinjetten Personnytt inte längre publicerar födelsedagar. Det är en följd av den nya dataskyddslagen (GDPR). Däremot kommer vi att berätta om folk som fått nytt jobb – är du en av dem får du gärna mejla oss och berätta om ditt nästa steg i yrkeslivet.

Njut av sensommaren och unna dig en stund med Tandläkartidningen!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch