Vi har blivit ett annat folk

Krönika 21 mar 2017
Dela artikeln

Glesbygd var förr regeln, nu är det undantaget. Allt fler bor i stan, snart nästan alla vad det verkar. Under de senaste 40 åren har förortskommunerna haft den största befolkningstillväxten bland Sveriges kommuner och ökat med 70 procent. Samtidigt har glesbygdskommunernas befolkning minskat med 20 procent och storstädernas ökat med lika många procent. Vi har helt enkelt blivit stadsbor, ett annat folk än bondesamhällets som ligger bara en dryg generation bort.

Vi flyttar också allt oftare, men håller oss oftast inom den egna kommunen. I snitt flyttar vi elva gånger, de flesta av våra flyttlass klarar vi av innan vi fyller 30. Sedan lugnar vi ner oss, blir kvar och rotar oss. En del flyttar så småningom tillbaka till hemlänet, ganska många enligt statistiken. Vi bor föga förvånande allra tätast i de tre storstadsregionerna och glesast längs norska gränsen. Allt enligt Boverkets siffror.

Den här utvecklingen är spännande, kanske problematisk, och den lär fortsätta. Därför bestämde vi oss för att ta en titt på vad som händer. Det blev helt enkelt ett temanummer om glesbygd, varsågoda!

Vår nye gästkrönikör Erik Norrman har just flyttat tillbaka till Stockholm efter ett par år i Östersund och Jämtland. Hans krönika ger en bild av de stora skillnaderna mellan storstad och landsbygd, sedda genom tandläkarglasögon. Man kan fundera på rättvisan i medborgarnas utdelning på sina skattekronor när det är åtskilliga mil till närmsta tandläkare och det saknas specialister att bli remitterad till. Men Erik konstaterar också att det är enormt utvecklande att som tandläkare ta itu med de situationer som uppstår och behöver lösas när specialisten är långt borta. Eller kanske inte finns alls.

Nöden är uppfinningarnas moder heter det ju, och det stämmer verkligen in på tandvården i Sverige. Läs till exempel om videokonferenser med ortodontispecialister i Umeå, om hur man i Norrbotten skapade ett rättvisare system för prioritering av internstafettande tandläkare – det ska inte vara den klinik som skriker högst utan den som bäst behöver som ska få resurserna. Vi har också besökt den invånardrivna ”kliniken med nio liv” i Jörn i Västerbotten, och Malungs enda privattandläkare. Jag blir nästan själv lite sugen på ett liv lite längre bort från den växtvärksknakande storstan.

Vetenskapsdelen erbjuder denna gång den senaste forskningen inom dentala material, ett tema vi publicerar i samarbete med vår danska systertidning Tandlægebladet. Och vi har förstås översatt artiklarna till svenska. Sammanlagt kommer vi att presentera tio artiklar i några kommande nummer, ett utmärkt sätt för dig att hålla dig uppdaterad på området!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch