Vi har ett resultat!

Krönika 25 apr 2017
Dela artikeln

Melodifestivalen i all ära, men för mig var resultatet av den läsarundersökning vi just genomfört betydligt mer spännande att vänta på än vilket bidrag Sverige ska framföra i Ukraina.

Senaste undersökningen gjordes 2013. Sedan dess har tidningen fått nytt utseende, ny chefredaktör och nya årskullar läsare som tillkommit genom sitt medlemskap i studerandeföreningen.

Jag var extra nyfiken på hur just våra yngre läsare tar del av Tandläkartidningen eftersom man ofta hör att unga människor föredrar nätet framför ”gammelmedia” och att de inte längre läser papperstidningar. Vi ville också veta om läsvanorna har förändrats jämfört med 2013. Men framför allt ville vi veta vad ni tycker om innehållet.

Och nu har vi äntligen ett resultat:

Tandläkartidningen visar sig, precis som i tidigare läsarundersökningar, ha en mycket stark position hos er läsare. Över 90 procent av er tycker att den är trovärdig och aktuell och drygt 85 procent tycker att den dessutom är lättläst, värdefull och välskriven. Jämfört med 2013 har läsfrekvensen sjunkit något men läsmängden har ökat. Det innebär att man läser något färre antal nummer, men mer av innehållet i varje nummer vilket är glädjande. För det är mycket som konkurrerar om er läsares uppmärksamhet – jämfört med 2013 uppger 50 procent fler läsare att de dagligen är aktiva på sociala medier. Trots detta ligger lästiden för Tandläkartidningen kvar på samma höga nivå som 2013, så vi känner oss stolta!

Vi frågade också vilka områden som intresserar er läsare mest. I topp ligger, precis som 2013, nyheter om tandvård, vetenskap och forskning, material- och metodfrågor samt ansvarsärenden. Intresset för företagarfrågor har ökat medan debatt och personnytt från branschen har dalat något i popularitet. Många av er efterfrågar mer forskning.

Vi var även nyfikna på vilket sätt ni läsare vill ta del av tidningen, på papper eller digitalt. De allra flesta, runt 95 procent, vill fortfarande ha tidningen i pappersform. Även 80 procent av studenterna föredrar tidningen på papper framför dator eller läsplatta.

Ett stort tack till alla ni som tog er tid att svara på frågorna när vi ringde! Vi har fått mycket nytt att jobba med och tänka på. Det har också Tareq Alsayed, ung tandläkare från Syrien som nu går kompletteringsutbildningen för tandläkare på Karolinska institutet. Sin gripande livshistoria till trots ser han framtiden an med tillförsikt, möt honom på sidan 26. Läs också om miljöpartisterna som vill ha läskskatt och om nanopartiklarnas möjliga plats i våra munnar. Och som vanligt mycket mer. Glad påsk!

Hilda Zollitsch Grill, chefredaktör

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch