Vi hjälps åt och tar ansvar

Krönika 30 apr 2020
Dela artikeln

Liksom andra akademiska yrkesgrupper strävar även vi tandläkare efter att förstå detaljerna såväl som helheten. I vår profession vill vi säkerställa att vi har kunskap och kontroll över alla de aspekter och faktorer som ryms i de situationer vi dagligen möter. Vi tandläkare tar stöd av vetenskap och beprövad erfarenhet och den grund som utbildning, fortbildning och (för några av oss) vidareutbildning givit oss i vårt omhändertagande av varje enskild patient. Sedan omsätts dessa kunskaper i vårt hantverk.

Vi tandläkare är mångsidiga. Kemi, fysik, histologi, mikrobiologi, psykologi, teknologi och materiallära är bara några exempel på ämnesområden vi alla ska ha kännedom om. Detta gör att vi inom professionen skaffat oss goda förutsättningar för att säkerställa nödvändig kontroll i vår vardag, och ta det ansvar som legitimationen kräver.

Sedan drygt en månad har dock vår värld drabbats av utmaningar som kan befaras ge såväl långtgående som okända effekter. Riktigt vad som kommer att ske vet vi inte, vare sig det gäller vår eller våra närmastes hälsa eller ekonomi i såväl stort som smått. Vi är vana att hantera komplexa situationer i våra klinikkläder, men vad händer med oss som personer när oro och osäkerhet kryper innanför tandläkarskjortan?

Osäkerheten skaver. Jag skulle vilja påstå att den inte passar oss. Jag är dock övertygad om att en viktig framgångsfaktor för såväl vår profession som för landets tandhälsa är att vi kollegialt hjälps åt och påminner oss om att vi har en hög kunskap i smittskydd och kan arbeta säkert för våra patienter och oss själva. Ta därför gärna ett extra samtal med era kolleger och hör efter hur de hanterar osäkerheten, både i och utanför behandlingsrummet.

Jag kommer avhålla mig från att försöka ge utryck för profetior eller utvärderingar nu när vi alla är mitt uppe i denna pandemi. Men en tydlig konklusion jag redan kan göra är att det nu handlar om biologi, och då har vi mycket kvar att lära om vi ska kunna bemästra detta. Jag ser en risk med att munhälsan kan påverkas negativt av inställda besök och att åtgärder därför kan komma att bli mer omfattande och därmed dyrare än om de hade hanterats tidigare. Alla tandläkare kommer att behövas för att hantera det uppdämda vårdbehov som vi ser framöver.

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch