Vi hyllar en ikon

Krönika 4 sep 2014
Dela artikeln

Alla är här. Eller nästan alla. Vi firar att professor Per-Ingvar Brånemark fyllt 85 år. Tillställningen är också ägnad hustrun Barbro som just jubilerat, men också en hyllning av deras gemensamma livsresa professionellt och privat.

När jag skriver “alla” menar jag förstås den namnkunniga skara från stora delar av världen som medverkat i denna nu halvsekellånga utveckling.

Vi känner hyggligt väl historien om den första patienten, som fick titanfixturer för att fästa en broprotes år 1965. Så småningom kom förankringen av den kroppsfrämmande metallen titan i levande benvävnad att kallas osseointegrering.

Fortfarande år 2014 vet vi inte i detalj vad som sker på molekylär nivå. Nya tankar lanseras om att reaktionen kanske är mer att likna vid en immunologisk främmandekropps-reaktion.

Framtiden får ge oss mer kunskap inom detta område och kanske leder det till ett vetenskapligt paradigmskifte. Det vi säkert vet är att miljontals patienter världen över har fått ökad livskvalitet tack vare tandersättningar på käkbensförankrade implantat.

Men historien rymmer så mycket mer. Min bordsgranne är en kollega från Japan som började sina implantatstudier hos Brånemark i Göteborg för drygt 30 år sedan.

Nu på plats representeras familjen av tre generationer, alla på olika sätt med beröring till ikonen.

“Brånemarkskonceptet” har kommit att bli så mycket mer än en klinisk behandlingsmetod. Det är ofta en sällsynt integrering av både livslång vänskap och professionell kontakt.

I den blåsiga sensommarkvällen rasslar det i lövträdens blad. Det är ett vemodigt förebud om att hösten oundvikligen närmar sig.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch