Vikten av en bra tidning

Krönika 19 aug 2015
Dela artikeln

Att sommaren är kort vet vi ju sedan tidigare, men var den inte i fjuttigaste laget den här gången? Men nä, jag ska inte klaga. Jag har under sommaren hunnit med en fantastisk vandring i franska Pyrenéerna, bland annat förbi ett berg kallat Roc de la Dent – Tandklippan.

På väg mot Tandklippan.

På väg mot Tandklippan.

 

Nedstigen från klippan och tillbaka på hemmaplan tillbringade jag ett par intensiva och heta dagar på Almedalsveckan, ett evenemang som årligen får Mediesverige att gå i spinn och rapportera upphetsat nästan dygnet runt.

Nu måste man säga att det tilldrar sig en hel massa intressanta saker i Visby under denna vecka. Men det mesta syns inte utåt eftersom de stora medierna oftast är fokuserade på det politiska spelet kring några få frågor.

Själv var jag på en radda spännande seminarier om de mest varierande ämnen och tog förstås även del av det som fanns om tandvård. Det var inte så mycket, men exempelvis ett seminarium om äldretandvård och ett om rädslan för fluor. Båda var bra, angelägna och med högt allmänintresse och borde ha uppmärksammats av flera medier. Men icke. Jag har i alla fall inte sett något skrivet om dessa saker sedan dess.

Vilket leder mig över på ämnet för ett annat intressant arrangemang jag var på i Visby: Den ökande vikten av specialtidningar och organisationspress – som Tandläkartidningen – i en tid när ekonomin blir allt mer ansträngd för dagstidningar och riksmedierna inte sällan är rätt enkelspåriga och rusar på samma boll.

Då ökar behovet av specialtidskrifter som med ämneskunskap och journalistisk kompetens skriver artiklar som blir uppmärksammade utanför den egna kretsen och på så sätt ökar kunnandet om, och väcker intresse för, alla de viktiga frågor andra medier allt oftare saknar resurser att bevaka.

Nog om sommaren. Under hösten fortsätter vi att förbättra Tandläkartidningen. Bland annat kommer vi att satsa på fler redaktionella teman om viktiga ämnen och frågor. Första temat kommer i nästa nummer och handlar om implantat.

Vi är också stolta och glada över att göra en engelskspråkig mässtidning till EAO:s kongress i Stockholm i slutet av september. Sedan är det snart dags för höstutgåvan av vår specialtidning Klinikliv. Och däremellan kommer förstås Tandläkartidningen som vanligt.

Dags att börja jobba!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch