Viktiga frågor väntar på svar

Krönika 23 jan 2020
Dela artikeln

Seklets andra decennium rivstartar med nyheten att den tandvårdsutredning som leds av Veronica Palm har fått ett tilläggsdirektiv för att, som det står på regeringens hemsida, ”föreslå förbättringar av de särskilda tandvårdsstöd som regionerna står för, samt det särskilda statliga tandvårdsstödet (STB). Syftet är att göra tandvården mer effektiv och jämlik, och framför allt förbättra situationen för vissa patienter som har särskilda tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom.”

Utredningen får ett helt år till på sig och ska presentera sina förslag senast den 31 mars 2021. De flesta trodde nog att detta tillagda uppdrag redan ingick, men så var det uppenbarligen inte. Frågan är om utredningsförslagen då hinner omsättas i praktik eftersom det redan 2022 är valår igen. Vi får väl helt enkelt se.

En annan viktig fråga som kommer att ta stor plats i svensk tandvård det kommande decenniet är bristen på kompetenta lärare på tandläkarutbildningarna. Vi skrev redan i Tandläkartidningen nummer 7/2018 om professorsbristen inom odontologin, men nu har situationen förvärrats ytterligare och uppmärksammades i en debattartikel skriven av företrädare för de fyra lärosätena och publicerad i Svenska Dagbladet den 6 januari.

Det är ett prekärt läge som tydliggörs, där många faktorer gjort att tandläkarutbildningens kvalitet och förmåga att examinera nya tandläkare är minst sagt hotad. Och inte bara det, svensk odontologisk forskning riskerar också att hamna i skuggornas land om inget görs för att förbättra återväxten och de ekonomiska förutsättningarna. En verkligt oroande situation! Vi kommer att återkomma till detta i flera artiklar under våren.

I det här numret hittar du första delen av tre i det nordiska vetenskapliga temat 2020, som handlar om kopplingen mellan munnens och kroppens hälsa. Ett spännande tema om ett spännande forskningsområde där det händer väldigt mycket och där Sverige och Norden ligger väl framme.

Metodartikeln handlar denna gång om de nya, internationella kriterierna för klassificering av parodontit och periimplantit och hur de ska användas – även här har svenska experter bidragit med sin kunskap.

I vår porträttintervju får du möta Álfheiður Ástvaldsdóttir, odontologisk sakkunnig på Socialstyrelsen med karies som eget specialområde. Vi berättar också om systrarna Atousa Wikström och Anahita Ehrenblad som har satsat på en gemensam karriär. På nyhetsplats berättar vi om valfriheten, LOV, inom ortodontin och om Försäkringskassans nya, vässade kontrollverktyg.

Jag önskar god fortsättning på nya året och en inspirerande lässtund!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch