Visst angår det oss

Krönika 24 nov 2016
Dela artikeln

Dramatiska händelser i omvärlden, som det amerikanska presidentvalet och Brexit – det brittiska utträdet ur EU, kan kännas ganska perifera i en odontologisk vardag.

Men visst angår det oss, på olika sätt.

Här avser jag inte i första hand politiska ståndpunkter, utan det som kommit att benämnas ”post-truth politics”. Ett annat begrepp är ”faktaresistens”. Retorik som bygger på hat och lögner.

Utsagor från experter betraktas som konspiratoriska åsikter. Solida fakta framförda av kunniga experter viftas bort med motiveringen ”people have had enough of experts”.

Det är mycket illavarslande i en tid när vi försöker bygga trovärdiga vårdkoncept på evidens.

Det finns gott om faktaresistens också inom vår odontologiska värld. I sociala medier kan man finna debatterna om fluor och om amalgam som två exempel på aktuell faktaresistens.

Det känns väldigt oroväckande.

Odontologiska väl underbyggda fakta kan väga lätt när faktaresistens breder ut sig. Vi har ett stort och gemensamt ansvar att hindra fortsatt utbredning av denna smittsamma farsot.

Ett annat illavarslande tecken i tiden är etablering av ”drop in-kliniker” för tandvård.

Det kan tyckas konsumentvänligt att när som helst kunna dyka upp oanmäld, på tider som passar kunden bäst. Som affärsidé är det säkert intressant. Som metod för att bibehålla och utveckla tandhälsa tror jag – utan evidens – att det är helt förkastligt.

Men visst följer det amerikansk behandlingsfilosofi för kariesbehandling: att behandla kariesskadan så tidigt som möjligt med fyllningsterapi. Bra som affärskoncept.

Men vi har lärt att intensiv profylax och expectans med fyllningsterapi ger bäst tandhälsa.

Men det förutsätter vårdkontinuitet, inte drop in-behandling. Och inte faktaresistens.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch