WHO lyfter frågan om oral hälsa

Krönika 16 sep 2021
Dela artikeln

Häpnar när jag läser WHO:s resolution om oral hälsa som antogs vid Världshälsoförsamlingen före sommaren. Dokumentet visar att orala sjukdomar är bland världens vanligaste sjukdomar och drabbar 3,5 miljarder män­niskor till en kostnad av 545 miljarder dollar.

Resolutionen uppmanar alla medlemsländer att vidta åtgärder för att minska sjukdomsbördan och lidandet och bidra till att alla kan leva ett långt och friskt liv. Har då ett sådant dokument någon betydelse eller är det bara ord på ett papper? Nej, jag tror att det faktiskt gör skillnad, för det lyfter frågan om oral hälsa till högsta politiska nivå, och ingen politiker vill väl att 530 miljoner barn i världen ska behöva ha karies
i sina mjölktänder?

Text: Andreas Cederlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch