Yrke med framtidshopp

Krönika 28 apr 2016
Dela artikeln

I minnet dyker det upp ett möte för många år sedan. Jag var inbjuden till att lyssna på en representant för ett institut för framtidsstudier. Efter mötet träffade jag en kollega, som strax dessförinnan hade deltagit i en liknande övning, med samma framtidskonsult.

Vi var rörande överens om att framtidsgurun hade fullt sjå med att vara uppdaterad i nutiden. Något framtidsperspektiv delgav han oss inte.

Genom åren har jag lyssnat på många framtidssiare. Ibland har de lyckats glänta på dörren till framtiden, ofta inte. Vid detta tillfälle är det annorlunda:

Vi sitter bänkade i aulan på Tandvårdshögskolan i Malmö. Åhörarna utgörs av representanter för landets alla tandvårdsutbildningar, samlade för FOG-möte (Forum för Odontologisk Grundutbildning).

På scenen står Mats Lewan, civilingenjör och journalist. Han ska hålla en inspirationsföreläsning med titeln ”Framtiden – hot eller möjlighet?”. Jag försöker komma på hur han bar sig åt för att direkt fånga intresset.

Kanske var det för att han smickrade oss med att vi är i en framtidsbransch, som bygger på bemötande och fingerfärdighet. Något som inte hotas av den tekniska utvecklingen.

Avsnittet om framtidens självstyrande bilar fastnade också. Särskilt när Mats Lewan svarade på den egna frågan om människan i framtiden kommer att få köra bil, med tanke på olycksstatistiken.

Det enkla svaret var ”aldrig i livet”.

Föreläsaren slutade med ett tips: ”Lyft blicken, lyssna på drömmen, se möjligheterna, inte hoten.”

Låter nästan banalt, men känns värt att pröva.

Inte som en engångsföreteelse, utan som livsfilosofi.

För oss i en profession med framtidshopp.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch