Annons

Annons

Bit ihop och gör det själv!

Gör-det-själv-tandvård på nätet kan locka den som vill komma billigt undan. Men vad är det man beställer och till vilket pris, för tänderna?

I flödet skymtar de förbi: produkter för att snabbt, enkelt och billigt göra dig vackrare. Raka, vita tänder bara ett klick bort. Du behöver inte gå till tandläkaren, eller ens lämna hemmet.
Tandläkartidningen har tittat närmare på några av produkterna, och kan konstatera att kvaliteten varierar från skalfasader, som närmast ser ut som skämtartiklar, till tand­blekningskit med inbyggd lampa, och ortodontibehandlingar som ger ett intryck av kvalitet och seriositet.
Vi beställde ett avgjutningskit och ett par skalfasader, för att se vad man faktiskt får.

Nät-ortodonti

Det avgjutningskit vi fick levererat innehöll det mesta man kan önska sig för att ta ett tandavtryck på sig själv: tvåkomponents puttymassa och hyfsat stadiga avtrycksskedar i flera storlekar. Men från detta till att få ”raka tänder”, som marknadsföringen utlovar, känns det långt.

Det finns flera snarlika system för nät-ortodonti. Principen är densamma: köp hem ett avgjutningskit, ta avtryck och bilder och skicka in. Dina aligners kommer sedan på posten. Marknadsföringen i sociala medier trycker på att det är enkelt och billigt. Du får en rejäl rabatt på avgjutningskitet och sedan betalar du mellan 15 000 och 25 000 kronor för en behandling. Det poängteras också att du inte behöver besöka tandläkaren.
– Vi specialister är helt emot detta ”gör det själv”-kit.  Det finns ingen som helst kontroll. Det är oklart om någon tandläkare gör en bedömning av hur grav bettavvikelsen är, säger Heidrun Kjellberg, specialist inom ortodonti och ordförande i Svenska ortodontiföreningen.

Värre bettavvikelse

Hon ser risker med att behandlingen kan orsaka en värre bettavvikelse än den ursprungliga, och att det är svårt för patienten att klaga om behandlingen miss­lyckas.
Förutom foton och avgjutningar av över- och underkäke skickar man in en dental anamnes med frågor om till exempel lagningar, lösa tänder, tandköttsproblem och problem från käken.
– Med det underlag man skickar in går det nog att ta fram en behandlingsplan och behandla mycket begränsade bettavvikelser, men du har fortfarande en osäkerhet i om patienten tagit sina foton i rätt läge, och om avtryckens kvalitet är bra, säger hon.

Språkliga märkligheter

Hon tillägger att det inte finns någon skyldighet för specialister att hjälpa patienter som har fått problem med en nät-ortodontibehandling.
Det finns inga lagliga hinder att sälja den här typen av produkter och behandlingar.
Produkterna faller under det medicintekniska regelverket, vilket betyder att de ska vara CE-märkta och att all information som behövs för att använda dem ska finnas med i märkning och bruksanvisning. I det kit som Tandläkartidningen fått levererat finns detta, även om vi hittar några språkliga märkligheter.

Registrerad vårdgivare

Eftersom en tandläkare ställer diagnos utifrån det inskickade materialet definieras behandlingen som tandvård i reglerad form. Därmed finns en vårdgivare som ansvarar för att verksamheten bedrivs korrekt.
Åtminstone ett av företagen som säljer nät-ortodonti, Franksmile AB, finns registrerade i Vårdgivarregistret hos IVO. Tandläkartidningen har försökt nå företaget med frågor om bland annat vilka bettavvikelser man kan justera med produkten, i vilken mån man träffar eller har kontakt med en tandläkare och hur man säkerställer kvalitet på avtryck och fotografier.
Företaget har inte svarat, men i deras användar­villkor framgår:

  • Att de ”inte garanterar att behandlingen lyckas. Resultaten varierar från person till person”.
  • Att kunden är ansvarig för att måtten som tas med avgjutningskittet är korrekta.

Lösa tänder eller sneda bett

Tillverkaren har också en skyldighet att följa upp produkter satta på marknaden och vid behov rapportera olyckor, tillbud och biverkningar till Läkemedels­verket.
Läkemedelsverket har fått in en ­rapport från en tandläkare om oönskat resultat efter användning av en tandregleringsprodukt som sålts direkt till patient. Tandläkaren an­ger i rapporten att fyra patienter har fått ett förändrat bett efter användning av en bett­skena.
I USA, där den här typen av produkter funnits i några år, rapporteras återkommande om personer som är missnöjda med behandlingsresultatet, och till exempel har fått lösa tänder eller sneda bett.

Blekningskit med lampa

Tandläkartidningen har också tittat på några olika tandblekningskit med lampa som säljs på nätet.
De marknadsförs med att det är billigt och enkelt att få vitare tänder. Någon poängterar att lampan ger samma slags ljus som tandläkaren använder. En annan poäng­terar att produkten innehåller ”naturliga ingredienser”, till skillnad mot tandläkarens produkt, som innehåller ”onaturliga” ingredienser.

Omvandlas till väteperoxid

Några av produkterna marknadsförs som ”helt peroxidfria”. De innehåller dock natrium­perkarborat respektive natrium­perborat, som omvandlas till väteper­oxid vid kontakt med vatten.
Andra verksamma substanser i produkterna är natriumklorit och natriumbikarbonat.
Läkemedelsverket har i flera omgångar tittat på tandblekningsprodukter som säljs på nätet, och konstaterade senast år 2017 att två av tre produkter för tandblekning hade brister. Oftast handlade det om felaktig märkning, men flera produkter innehöll för hög halt av väteper­oxid. De som ska användas av konsumenter får innehålla upp till 0,1 procent väteperoxid.

”Många av dessa kan komma direkt från tredje land. Importören har inte alltid koll på reglerna, och då kan produkterna medföra risker.”

Myndigheten har inga nya projekt kring tandblekningsprodukter just nu.
– Vi har noterat att det finns många tandblekningskit till salu på webbsidor. Många av dessa kan komma direkt från tredje land. Importören har inte alltid koll på reglerna, och då kan produkterna medföra risker, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef, enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika, verksamhetsområde Tillsyn, vid Läkemedelsverket.

Att behandla sig själv

De lampor som används i tandbleknings­kitten faller under Elsäkerhetsverkets tillsynsområde. De har dock inte fått in någon anmälan eller granskat tandblekningskit med lampa.
Slutsatsen: Jo, man får sannolikt den produkt man har klickat sig till på nätet. Men att behandla sig själv med det man beställt medför risker. Drömmen om raka vita tänder kan bli tappade tänder, ett snett bett ­eller frätskadad emalj.

Upptäck mer