
Lexuz Petrasian
När kallelsen kom från tandläkaren lät Lexuz Petrasian bli att svara. Och det gjorde hon i många år även som vuxen. Under uppväxten skolkade hon för att slippa besöken, men hennes mamma såg till att hon kom i väg på dem. Problemet var att mamman var fullt medveten om övergreppen som hennes make utsatte dottern för. Men modern förnekade allt och såg till att dottern inte yppade ett ord om vad som pågick i hemmet.
Övergreppen började när hon var åtta år och fortsatte i sex år. I dag har hon ingen kontakt med vare sig föräldrarna eller syskonen. Sjutton år gammal polisanmälde hon fadern. Under domstolsförhandlingarna vittnade modern till makens fördel. Han dömdes sedan till två års fängelse.
– Egentligen borde min mamma ha dömts också, säger hon.
“Som barn gjorde jag allt för att undvika att gå till tandläkaren.“
Lexuz Petrasians förövare blev fri efter ett år. För henne tog det sjutton år innan hon fick ett fungerande liv igen. När inte kroppen orkade längre insåg hon att det krävdes en förändring. Det blev en lång vandring genom svårforcerad terräng.
För många som utsätts för incest blir konsekvensen dålig tandhälsa och tandlossning. Många misstas för missbrukare. Det var precis vad Lexuz Petrasian genomgick som vuxen. Det gick så långt att hon drog ut tänder med tång. Tandvärken hade blivit outhärdlig.
– Som barn gjorde jag allt för att undvika att gå till tandläkaren. Jag försökte rymma på alla sätt, jag sa att jag inte ville och att lustgasen luktade konstigt. Lustgasen blev som ett nytt övergrepp eftersom jag förlorade kontrollen över situationen.
Fick inte veta vad som skulle hända
Hon minns att hon mötte tandläkare som varken var pedagogiska eller pratsamma. Hon fick inte veta vad som skulle hända. Det var skrämmande. En del personer upplevde hon som direkt otrevliga.
Organisationen Nxtme blev vägen tillbaka till ett fungerande liv. Här fick hon möta andra kvinnor som varit med om samma sak. Hon har även fått stöd av organisationen Wonsa (World of no sexual abuse). På Nextme träffar hon numera människor som genomgår samma process som hon själv har gjort.
– Jag blev inspirerad av andras berättelser. Det blev klart vilka känslor andra drabbade bär på.
Sövs ner
Lexuz Petrasian vill sprida kunskap om hur svårt det kan vara för människor att gå på sina tandläkarbesök. I dag föreläser hon om sina erfarenheter och hur hon tog sig vidare.
Lexuz Petrasian går numera på Narkoskliniken i Stockholm. Vid varje besök sövs hon ner. Hon upplever att personalen är pedagogisk och att de talar om vad de ska göra. Hennes make eller bonusmamma följer med henne.
– Jag känner mig inte som ett barn på Narkoskliniken, men att bemötas pedagogiskt under tandläkarbesöken är viktigt för att jag ska kunna känna tillit och tillfriskna mer.